Около 500 ловци, риболовци и граждани на Монтана блокираха между 10:00 и 11:00 часа днес главния международен път Е-79 при входа на Монтана от София и Враца в знак на протест срещу инвестиционните намерения за изграждане на плаващ соларен парк върху язовир "Огоста", предава БТА.

Протестиращите издигнаха лозунги "Язовир Огоста е земния рай", "10 000 рибари или 10 000 соларни панела", "Язовир Огоста не е хвостохранилище", "Язовир Огоста е Балатон на Балканите" и т.н.

Валери Спасов от сдружение "Рибар" - Монтана заяви, че хората са притеснени от намерението язовир "Огоста" да бъде покрит със соларни панели, тъй като това ще доведе до намаление на популацията на рибата, промяна на климата в Монтана и околността, унищожение на местообитанията на водолюбивите птици, ще ограничи възможностите за почивка по брега на язовира и т.н.

Риболовци от Велико Търново също протестираха срещу изграждането фотоволтаични плаващи централи в язовирите, предава още БТА.

На мирен протест край едно от оживените кръстовища в града те застанаха в подкрепа на своите колеги, които днес протестират срещу изграждането на фотоволтаични инсталации в язовир "Огоста".

Ние не сме срещу фотоволтаичните централи, напротив, убедени сме, че те са най-щадящи за природата от цялата гама технологии за производство на зелена енергия, но не смятаме, че тяхното поставяне трябва да ощетява интересите на гражданите, коментира за БТА Христо Христов, един от организаторите на протеста.

По думите му риболовците през последните 30 години са били хората, които са чистили и зарибявали язовирите и са ги предпазвали от бракониерите. Според него поставянето на плаващи фотоволтаични централи в язовирите ще бъде пагубен за риболовците и ще им отнеме свободата да упражняват своята дейност. Той посочи, че е нужен обстоен анализ как поставянето на подобни съоръжения ще се отрази на екосистемите в язовирите. "Твърде е възможно интересите на инвестицията да компрометират околната среда в района на съответния язовир", посочи Христов.

По общи данните риболовците в България са около 400 хиляди - хора от различни възрасти и професии, но с отговорно отношение към язовирите и пространствата около тях. Ако продължи настояването за реализация на подобни проекти, ние ще се организираме в отделно сдружение, за да браним интересите си, посочиха риболовците.

Днес ще начертаем нашата пътна карта, чрез която ще продължим да действаме и настояваме да бъде прекратено всяко подобно намерение за плуващи фотоволтаици по българските язовири, заявиха категорично участниците в мирния протест.

Според него нищо не се казва за това каква ще бъде ползата за местните хора от този плуващ фотоволтаичен парк, а само се изтъква доводът, че външният инвеститор ще даде 30 милиона за ремонт на стената на язовира.

Протестиращите смятат, че ремонтът трябва да бъде извършен от българската държава, а не от фирма от чужбина и той не може да се използва като разменна монета за сметка на унищожаване на екосистемата на язовира.

Полицаите от Областната дирекция на МВР в Монтана охраняваха протеста и той протече мирно и без инциденти. Движението по главния път беше отбито по обходни маршрути още при Враца на други места и опашката от чакащи коли не беше прекалено голяма.

Ако на язовир "Огоста" се построи фотоволтаичен парк, то той няма да заеме цялото пространство върху съоръжението и няма за пречи нито на стопанските и туристическите дейности, нито на риболовците в района, заяви по-рано служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.