Не вярвайте на спекулациите, че заради отменената 20%-на такса върху производителите от слънчеви и вятърни централи, ще се увеличи цената на тока, заяви Меглена Русенова в интервю за Агенция „Фокус”.

По никакъв начин приходите от тази 20%-на такса не са предвидени в ценовото решение и не могат да бъдат внесени в НЕК за намаляване на цената, която се плаща за зелената енергия, защото това е нерегламентирана държавна помощ, това са нормите на ЕС”, допълни Русенова.

По думите ѝ, това са елементарни опитите провалили се политици, които са сгромолясали енергийната система за последните няколко месеца,да се опитат да прикрият собствената си гузна съвест от това, че са оказвали политически натиск върху ДКЕВР да определи популистки цената на енергетиката, което е причината тази финансова катастрофа в енергийния сектор.

Русенова заяви, че политиците манипулират и правят опити за манипулация на общественото мнение.

Събраните приходи от 20%-ата такса на производителите от слънчеви и вятърни централи по никакъв начин не помагат нито на НЕК, нито на другите снабдителни дружества.

"Тези приходи се събират по една сметка на ДКЕВР и до момента тези средства са блокирани, поради некомпетентността и некадърността на политиците, които избраха чрез един противоконституционен законов текст да накажат едни от най-прозрачните инвеститори в българската енергетика", каза в заключение Меглена Русенова.