В сайта на  The American Enterprise Institute (AEI), преди дни беше публикуван материал на известния икономист и професор в университета в Мичиган, Марк Пери.

Професорът коментира някои широкоразпространени заблуди, свързани със генерацията на електроенергия от фотоволтаици.

Във възторжена статия в Ню Йорк Таймс наскоро се съобщава, че соларната енергетика дава работа на повече хора, отколкото тази част от енергетиката, произвеждаща електроенергия от въглища или други традиционни способи.

Данните се отнасят за САЩ, но българският читател сам може да си направи изводите, доколко те биха били съпоставими и с европейските, и българските реалности.

Марк Пери цитира достоверните данни, вкл. от американската правителствена информационна агенция по енергетиката. (данните могат да бъдат видяни тук).

Според статията, в производството на електроенергия от въглищни електроцентрали са заети 160 119 души. В соларната енергетика - 373 807 души.
В линка горе, можете да сравните  какво количество електрическа енергия произвеждат двата сектора.
Соларната произвежда около един процент от цялата ел. енергия на САЩ.
Въглищните централи - над 20 процента.

Извършвайки елементарно математическо действие делене, се получава, че ако за едно и също количество електроенергия от въглища работи един човек, за същото количество от фотоволтаици в Щатите са необходими... 79 (седемдесет  и  девет) души или в случая става дума за "кухи" работни места, субсидирани с парите на данъкоплатците или "печатната машина" на ФЕД.

 За същото количество енергия от газ са необходими двама работещи в сектора.

Имайки предвид, че навсякъде по света, в общия случай,  фотоволтаиците са по един или друг начин обект на умопомрачителни правителствени (т.е от парите на данъкоплатците) субсидии, докато въглищата "се самоиздържат", а освен другото, заедно с атома и традиционните ВЕЦ дават и енергията, необходима нощем и през зимата, виждаме за каква "ефективност" става дума.
 
Нека оставим за малко разсъжденията на професора, които наистина разсейват "зелената" информационна мъгла около ефективността и  чистотата на фотоволтаиците и да погледнем малко по-общо на темата.

Първо - положителните страни на този вид енергиен източник:

1. Слънчевата енергия е практически  неизчерпаема, a и ефективността на произвежданите фотоволтаичните панели расте в последните години: факт.
2. Слънчевата енергия е наистина чиста сама по себе си и на местата с "готови" фотоволтаици.
3. На местата, отдалечени от високоволтовите линии и градската електрическа мрежа, фотоволтаиците, с подходящи акумулатори, са добро решение и...дотук.

Минусите:

По точка 2, която е 'гвоздеят" в славословията на зелените привърженици на фотоволтаиците.
Както отбелязахме, готовият панел е чист и екологичен източник на електроенергия, където е поставен.

На мястото, където е произведен, обаче, в някой китен китайски промишлен град, за направата му са използвани огромно количество суровини и енергия, същата"мръсна" енергия от въглища, нефт и атомни централи.

В производството на красивите и лъскави панели се използват: алуминий, стъкло, полимери, силиций, сребро и още няколко елемента, а проводниците няма да споменаваме, те са необходими при всички случаи.
Т.е производството на фотоволтаичния панел практически  е износ на "екологичност" от Китай към потребителите на съответния панел и износ на замърсяване и парникови емисии в обратната посока.

Но има един проблем: Атмосферата на планетата ни е обща.

Погледнато от друг аспект, ако един фотоволтаик произведе единица енергия, за самото му производство са необходими няколко хиляди или десетки хиляди единици. Само за  производството на алуминия в него се изразходват умопомрачителни количества електрическа енергия, просто това е начинът за добиване на този полезен лек метал: електролиза.

Да го кажем и по трети начин: Ако енергията за производство на единица фотоволтаик идва от други фотоволтаици (само), то биха били нужни няколкостотин до няколко хиляди единици негови "събратя" фотоволтаици. А за тях...?
Като резултат, фотоволтаичният панел работи 20, 30 или 50 на сто от времето си на експлоатация, за да "върне дълга" от "мръсна" енергия, използвана за производството му.

По точка едно - неизчерпаемата слънчева енергия. Да, тя е такава. Звездата ни ще свети още поне 5 милиарда години.

Тук отново опираме или до много ефективни акумулатори или, реално, до традиционната енергия, тъй като въпросните достатъчно ефективни акумулиращи елементи са все още...не толкова достатъчно ефективни.

По т.3 няма какво да се добави, факт е, че в тези случаи фотоволтаикът е приемливо решение. Частично приемливо е и за намаляване на сметките на домакинствата в районите с достатъчно слънце, ако се абстрахираме от замърсяването, което сме изнесли в Китай, мястото на производство на панелите.

В резюме, в много случаи фотоволтаиците вършат работа. В много други случаи ползването им е възможно само заради товаренето на данъкоплатеца с несимволичен по размер скрит косвен данък.

При всички случаи, обаче, комплексният поглед към всяко нещо е много важен, а в днешното информирано време всеки би трябвало да си прави изводите сам.