Няколко протеста се събраха пред сградата на Здравното министерство в първия ден след като стана ясно, че ще имаме достъп до повечето обществени обекти само със "зелен сертификат". Отделно в много градове на страната граждани протестират пред Регионалните здравни инспекции, в Бургас се стигна и до напрежение. Пред сградата на Министерски съвет протестиращи са нападнали просветния министър Николай Денков, съобщава "Булфото".

Вижте снимки тук

В единия протест в София участват лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки от цялата страна. Поводът е неясната според тях заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, която по думите им води до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения. Медиците твърдят, че някои техни колеги несправедливо са лишавани от полагащото им се възнаграждение, докато в същото време много спешни отделения в страната изнемогват.

"Това създава масово недоволство и напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците", се казва в позицията на Синдикат "Здравеопазване" към НС "Защита", са организатори на протеста.

От синдиката поискаха среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който им обещал увеличение на заплатите, но до такова така и не се е стигнало.

Към протеста на медиците се присъединиха и групи, които са противници на ваксинирането, както и такива, които са срещу новите COVID мерки, влизащи в сила от утре.

Хората от протеста, организиран от партия "Възраждане" и подкрепен и от други политически партии срещу новите COVID ограничения, ги определят като дискриминационни за тези, които не притежават "зелен сертификат". В недоволството се включиха и привърженици на партия "Атака", както и самият лидер Волен Сидеров.

Д-р Иво Георгиев от синдикалната организация коментира: "Представителите на политически сили са част от обществото, те отиват в НС и ще представляват обществото. Само да не се получи като предния път - партиите на протеста да не дойдат на протеста. Нека всички съпричастни към протеста да дойдат". Той уточнява обаче, че протестът на медиците не е политически организиран.

След като протестите се обединиха, се преместиха пред Министерски съвет, където блокираха бул. "Дондуков" и след това се насочиха към Народното събрание.

Подобни протести се провеждат и в други градове на страната, като се очаква такива прояви да има през целия ден.

В Пловдив десетки се събраха пред Регионалната здравна инспекция, като сред тях има и майки с детски колички и по-възрастни граждани.

Около 200 души протестират и пред РЗИ-Варна. Част от тях са симпатизанти на "Възраждане", други са граждани, организирали се в социалните мрежи срещу обявените от здравния министър нови мерки. 

Близо 200 души се събраха на протест и пред РЗИ-Бургас, като се обявяват срещу зелените сертификати и принудителната ваксинация, както я определят. Протестиращите издигат плакати "Не на медицинския фашизъм" и скандират "Справедливост". Те поискаха да разговарят с ръководството на здравната инспекция и се опитаха да влязат в сградата, но не бяха допуснати от полицията, съобщава БНР.

Движението на колите зад Бургаския свободен университет бе блокирано след като протестиращите застанаха на пешеходната пътека на ул. "Александровска". Те казаха, че няма да освободят улицата докато директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров не разговаря с тях. Пет автобуса на градския транспорт са блокирани.