Над 1 млн. европейски зелени сертификата са изтеглени през Националната здравно-информационна система, съобщиха от Информационно обслужване.

Само за вчерашния ден, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута.

В действителност хората, които разполагат със документ в България са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия.

Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от "Информационно обслужване", влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС.

До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС https://www.his.bg/bg/dgc и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. "Информационно обслужване" АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл" на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, а също и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

Междувременно здравният министър обясни, че лабораториите ще издават такъв документ на хора, които са преболедували или си правят тест. "Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е тестът - PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат", обяви Стойчо Кацаров

Влизането в сила на зеления сертификат от 21 октомври в страната предизвика опашки от чакащи да се ваксинират, както и протести в страната срещу въвеждането им.

Проблем се оказа и контролът за спазване на "зеления сертификат".  Столичната Регионална здравна инспекция обяви, че набира доброволци в помощ на процеса по прилагане на противоепидемичните мерки и контрол на територията на София-град.

Доброволците ще попълват Карти за епидемиологично проучване на заразноболен - по образец на Министерството на здравеопазването, ще събират данни на заразени и коннтактни лица, както и ще въвеждат данни в Регистъра, който е част от Националната информационна система.

Кандидатите ще извършват тези дейности безвъзмездно, като СРЗИ ще им осигури електронен подпис за осъществяване на дейността. Доброволците ще подписват договор за доброволен труд и декларация за конфиденциалност, уточняват от инспекцията.