Майки на деца с увреждания и други граждани протестират пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Повод за протеста е изказване на вицепремиера. Миналата седмица той заяви пред репортер на частна медия: "Законът за хората с увреждания беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки ги на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

Валери Симеонов, който е и лидер на НФСБ, направи коментара след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше разгледан проектът на Закон за хората с увреждания.

Майките носят диагнозите на болните си деца, а в отговор на репликата на вицепремиера Симеонов, че са "кресливи жени", те са с запушили устите си с черни лепенки. Протестиращите носят плакати "Симеонов вън, "Симеонов - позор за България", "Оставка на Симеонов", "Симеонов ти си срам" и други.

"Ние сме тук заради обидата, която Валери Симеонов нанесе на децата ни, наричайки ги "уж болни". Това е гавра както към всички хора с увреждания, така и към държавата", заяви Вера Иванова. Според нея няма политик в Европа, който да изрече такива думи и да си ги потвърждава вече трети - четвърти ден и да остане на такъв пост. Това е срам за държавата, заяви Иванова. Тя допълни, че майките ще протестират до оставката на Валери Симеонов.

Весела Одажиева отбеляза, че след повторното изказване на Симеонов, че няма да си подаде оставката, остава майките да настояват оставката да му бъде поискана.

В отворено писмо до премиера и до председателя на парламента майките пишат: "Единственият адекватен отговор в случая е оставката на Валери Симеонов. Ако не му я поискате, значи сте съгласни с него".

"Крайно време е да се сложи край на този овластен цинизъм и омраза от лица, заемащи висши ръководни постове, който безнаказано накърнява достойнството на българските граждани", се подчертава в писмото.

снимка Павлин Даскалов

Още миналата седмица по повод на изказването на Валери Симеонов, премиерът Бойко Борисов се извини заради него и на цялото правителство. По-късно Симеонов публикува позиция по темата във Фейсбук, в която заявява, че смисълът на изказването му е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Според него е очевидно, че става въпрос за политическа кампания. "Истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

снимка Павлин Даскалов

Протестиращите майки смятат, че Симеонов си е позволил да изрече "недопустими, грозни и цинични твърдения" по адрес на голяма група от българското общество, а изказването "не се отказвам от нито една своя дума" показва недопустима арогантност и доказва факта, че той се чувства недосегаем и напълно в правото си да използва подобен език в публичното пространство по адрес на гражданското общество.

"Симеонов е лице на България пред международната общност и като заемащ такава позиция, негова е отговорността за социалната политика, здравеопазването, закрилата на българските граждани и българските деца", заявяват още майките от инициативата "Системата ни убива" в писмо до премиера, до председателя на НС и с копие до Валери Симеонов, в което се настоява за оставката на вицепремиера. Майките отбелязват, че речникът на Симеонов като политик принизява проблемите на обществото и "ако това недопустимо поведение бъде преглътнато, то ще означава неговото узаконяване и приемане." Те са добавили и искането вицепремиерът по никакъв начин да не участва в управлението на страната, защото по думите им, такива хора нямат място там.

снимка Павлин Даскалов

Протести днес има в цялата страна. Очаква се утре протестът да бъде подкрепен и от граждани в Лондон.

снимка Павлин Даскалов

Майките блокираха за около час столичния бул. "Дондуков" пред сградата на Министерския съвет.

снимка Павлин Даскалов