С 490 милиона лева се предвижда увеличение на бюджета на Здравната каса за следващата година. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците. По време на заседанието единодушно е бил приет проектът на бюджета за 2019 год. От тази сума 50 млн. лв. са ръст от преходния остатък - средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година, уточни Начева. Тези средства ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове, обясни Начева.

Предстои промените, вписани в проекта, които засягат не само здравноосигурителни плащания, а и Фонда за лечение на деца, Изпълнителната агенция "Медицински одит", Комисията за лечение на българи в чужбина и др., да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народно събрание, допълни тя. В проекта се предвижда Фондът за лечение на деца да се закрие, а дейността му да премине към НЗОК. В отговор на въпрос дали ще се запази Обществения съвет, Начева не отговори еднозначно, но увери, че прозрачността на работата ще се запази. Работата му ще бъде осигурена чрез трансфер от МЗ към НЗОК в размер на 16 млн.лв.

Изпълнителната агенция "Медицински одит" и Изпълнителната агенция по трансплантация ще се слеят в една нова агенция с цел подобряване на контрола - тя ще контролира медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, финансовия стандарт за лечебните заведения, ново прелицензиране на болниците и др. Директорът на тази агенция ще се назначава от Министерския съвет, по предложение на министъра на здравеопазването.

В областта на лекарствата ще се постигне договаряне с всяка компания и няма да има недостиг на медикаменти, увери Начева. Тя подчерта, че не се предвижда изписване само на най-евтините медикаменти. С наредба ще се дефинира за кои медикаменти може да се приложи принципът за разходоефективност. Тя изрази категоричното си мнение, че "няма знак за равенство между разходоефективност и най-евтин медикамент".

Правомощията са разпределени оптимално между НЗОК и МЗ на база на реалностите в момента, допълни още Начева. По думите й проектобюджетът е приет единодушно от членовете на Надзорния съвет на НЗОК.

Размерът на здравната вноска категорично се запазва, каза още Начева.