Ветеринарните медици от Българския ветеринарен съюз (БВС) се обявиха срещу ограничаването на правата им, което по думите им ще доведе до разпространението на болести и обвиняват авторите на промените в чиновнически рекет и конфликт на интереси. Според тях предвижданите промени ще попречат на диагностиката на заболявания, а оттам и на контрола на качеството на месото, млякото, яйцата и другите хранителни продукти.

"Поправките в законодателството, изготвени без нашето участие, дават права на държавните ветеринарни инспектори, които са в конфликт на интереси, да осъществяват имунопрофилактика", заяви председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев.

Според д-р Вяра Гришина - председател на ветеринарния съюз в Пловдив, на второ четене Комисията по земеделие и гори е приела и гласувала изключително лобистки законопроект, в който се дава възможност на държавни служители на Агенцията по безопасност на храните едновременно със задължителните контролни дейности, които осъществяват спрямо лекари, фермери и ветеринарни складове и аптеки, да имат правото да сключват договори за лечение и профилактика на същите тези ферми.
Д-р Гришина определи това като изключително тежък конфликт на интереси, който е недопустим за държава-членка на ЕС, и узаконяващ на практика корупцията в страната.

Като друг мотив за протеста си ветеринарите обявиха монополизирането на пазара на ветеринарномедицинските препарати в България, давайки се възможност само на 20 склада да продават такива препарати.

Освен това според ветеринарите промените не дават ясен регламент при изписването и търговията с медикаменти. Според поправките те ще могат да се купуват от складове на едро от самите фермери с рецепта, издадена от ветеринар. Така обаче не е ясно кой ще контролира приема на тези лекарства, казват протестиращите и това ще доведе до безразборно третиране с препарати, а в последствие всички ще ядем месото на животни, лекувани без контрол.

Няма опасност за здравето на потребителите, защото контролът за качеството на храните се извършва от Българската агенция по безопасност на храните, а не от частния ветеринарен съюз, категоричен бе обаче министър Мирослав Найденов на извънредна пресконференция.
Мирослав Найденов отбеляза, че фермерите ще ползват услугите на държавни
ветеринари само тогава, когато в областта няма частен ветеринарен лекар.
"Освен това всички фермери трябва да могат свободно да си избират ветеринарния лекар, както избираме и личния си", коментира министът.

От Съюза на ветеринарните лекари в България пък подкрепиха промените в закона. Според зам.-председателя на съюза д-р Красимир Каменов промените са от полза за лекари, фермери и потребители, тъй като всеки с регистриран животновъден обект трябва задължително да има договор с квалифициран ветеринарен лекар.
Организацията приветства отпадането на задължителното членство в съсловната организация като условие за осъществяване на имунопрофилактика.

Мирослав Найденов посочи позицията на Комисията за защита на конкуренцията, според която задължителното членство в Българския ветеринарен съюз е дискриминация. 
Той заяви, че в момента у нас има между 7 и 10 хиляди ветеринарни лекари, като само хиляда от тях членуват в БВС, предаде БТА.