Протестиращи жители на карловското село Кърнаре затвориха за около половин час Подбалканския път София - Бургас, съобщи кметът на селото Боньо Бонев.

Стотици излязоха на пътя в знак на недоволство, след като преди седмица група роми изпотрошиха заведение, в което имало частно тържество, но те искали да влязат.

Жителите на Кърнаре бяха подкрепени и от хора от околните села Столетово, Ганово, Слатина, Христо Даново, както и от Карлово и Сопот. Те настояват да бъдат премахнати незаконните постройки на ромите в селото, които са 53. В тях обаче живеят около 400 роми.

Полицейските шефове на Пловдив и Карлово Атанас Илков и Сълко Литов застанаха редом до жандармеристите, които преградиха пътя на протестиращите към ромската махала.

Три коли на жандармерията бяха паркирани напряко на улицата, а жандармеристите се бяха подредили един до друг със свалени каски и шлемове. Двайсет минути по-късно членовете на Инициативния комитет за протеста приканиха участниците да се оттеглят. Хората се събраха на площада да обсъждат положението, а жандармеристите освободиха пътя.

По време на митинга се разбра, че ромите са се изнесли от Кърнаре да нощуват в съседното село Слатина докато трае протестът.