В Сухопътни войски /СВ/ има сериозен недокомплект на личния състав, но се надявам с помощта на кампанията "Бъди войник" да решим този проблем. Средно той е около 30 на сто, а в някои военни формирования и по-висок. Това каза командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов по време на кампанията "Бъди войник" в Карлово, съобщи БТА. Той уточни, че проблемът с недокомплекта е бил създаван в продължение на 8-9 години и по думите му решаването му ще отнеме също толкова време.

Ген. Попов не отрече, че недокомплектът се отразява негативно на подготовката на личния състав, тъй като количеството задачи е едно и също, а хората, с които те се изпълняват са по-малко и това води до допълнителното им натоварване. Независимо от всичко, личният състав на СВ изпълнява задачите си с професионализъм, желание и дух и това ни позволява през последните две години да изпълняваме всичките задачи по бойната подготовка, каза още той.

В Карлово Сухопътни войски бяха организирали демонстрация на различни видове техники и въоръжение. Всички можеха да видят и да се докоснат до автомат и картечница "Калашников", ръчна противотанкова гранатохвъргачка, снайперови пушки "Хеклер и Кох" и "Драгунов", пистолет "Зиг - Зауер", както и образци на преносими зенитни комплекси. Най-голям интерес младите хора проявиха към бойните машини - 122 мм. самоходна гаубица 2С-1 и 120 мм минохвъргачка "Тунджа", които са на въоръжение в състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Най-любопитни бяха децата, които не пропуснаха нито една машина, както и да се докоснат до снаряжението, с което са въоръжени военнослужещите от Сухопътните войски.

Информационната борса беше посетена от десетки ученици и студенти, които на място се запознаха с обявените конкурси за войнишки длъжности в различните видове Въоръжените сили, като и със сроковете и условията за кандидатстване за тях.

Тази кампания е много важна за нас, тъй като с нея сме си поставили няколко цели - набиране на кандидати за военните формирования, представянето на армията пред обществеността и патриотичното възпитание на младите хора, каза ген. Попов.

Като ефект от проведените няколко събития в различни градове командирът на СВ посочи засиленият интерес към професията професионален войник. Той уточни, че в първия конкурс за годината за обявени 185 места са се записали 407 кандидати, което е наложило да се обявят още 160 места за различните поделения. Ще изчакаме обаче края на годината, когато ще отчетем резултатите, които могат да бъдат измерени с числа и така ще можем да сравним нарастването на броя кандидати в гарнизони, в които сме правили конкурси и преди това, обясни генералът. За другите две цели - представянето на армията пред обществото и патриотичното възпитание на младежта ще търсим ефектите след две-три години, добави той.

На въпрос какъв е процентът на рапортите за напускане ген. Попов отговори, че средни числа няма и всичко е "на приливи и отливи". Към момента, по думите му броят на напускащите поделенията на СВ намалява и очаква заедно с нарастващия брой кандидати за войници бавно, но с постоянно темпо да намалява недокомплектът. За следващите три години са планирани по четири конкурса на година с по 200-250 места, което е 1000 души и което според генерала е оптимистичният вариант.

По отношение на социалната политика началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов каза, че следващата година ще има увеличение на заплатите с 10 на сто. Смятаме обаче, че не възнагражденията са ключовият елемент към възстановяване на нормалните постъпление на професионални войници в БА и решаването на проблема с комплектоване на свободните бройки, допълни той. Най-нужното за армията е това, което е необходимо за боя и ние предприемаме всичко в тази посока, посочи Налбантов. Според него това, което трябва да случи на първо време е осъвременяване на системите за управление на оръжията и системите за управление на огъня. На второ място той постави осигуряването на необходимите количества боеприпаси и ресурси, за да могат да провеждат системна и редовна подготовка. Усилията на МО са насочени в тази посока и това ще стане както с бюджета за 2020 година, така и със следващите бюджети в рамките на програмата, която имаме за развитие и модернизация на въоръжените сили, коментира той. По думите му не е достатъчно само да има нова техника, но тя трябва да бъде усвоявана, с което да се поддържат способностите на нашата армия.