Българската църква Св. Вмчк. Георги в турския град Одрин днес посрещна много миряни, гости от града, България, Истанбул. В храма се състоя церемония по случай освещаването на новия купол на църквата, който сияе в златист цвят и впечатлява отдалеч с красота и великолепие.

Новият купол придава нова визия на храма и фактически финализира възстановяването и реставрирането на църквата - ценен паметник на българското културно наследство в пограничния град, символ на българския дух и неразривната връзка с Майка България, посочи в приветствието си посланикът на България в Турция Н.Пр. Надежда Нейнски.

Освен Нейнски сред официалните гости бяха Емил Велинов, директор на Дирекция "Вероизповедания", генералните консули на България в Истанбул и Одрин Ангел Ангелов и Васил Вълчев, Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества, председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Васил Лиязе, областните управители на Разград и на Ямбол Гюнай Хюсмен и Димитър Иванов.

Новият купол е оригинална разработка на български специалисти в този бранш. Тодор Иванов сподели, че куполът е направен от висококачествен неръждаем материал и покрит с титанов слой в златист цвят. Майстор Ивайло Димитров от Димитровград пък посочи, че той е бил изработен и монтиран за сравнително кратко време - три-четири месеца.

Новият купол е оригинална разработка на български специалисти

Снимка: БТА

Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества, подчерта приноса на потомците на тракийските българи, благодарение на които "днес Тракия живее във всяко българско сърце, във всеки български дом от двете страни на границата".

Премянов посочи още, че вече започва подготовката за отбелязване на 175-ата годишнина от рождението на Капитан Петко войвода и връчи поздравителни плакети на името на знаменития български революционер на всички, дали принос за обновяването на църквата в Одрин.

Храмът посрещна много миряни, гости от града, България, Истанбул

Снимка: БТА

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ръководи църковната служба по случай освещаването на новия купол заедно със свещеника на църквата Александър Чъкърък и други български свещеници.

След църковната церемония гостите посетиха и втората българска църква в Одрин Св. св. Константин и Елена, чийто патронен празник на 21 май наближава.

Днешният празник продължи в ресторант на брега на р. Тунджа, а фолклорен ансамбъл от Хасково изпълни богата програма. Певци, танцьори и гости извиха дружно български хора и ръченици.

Старозагорският митрополит Киприан ръководи църковната служба

Снимка: БТА