Екипи на турската жандармерия са задържали две групи с общо 35 нелегални мигранти при опит да преминат нелегално към България в пограничната област Къркларели. Мигрантите, които произхождат от Ирак и Афганистан, се укривали край селищата Дерекьой и Бабаески. Те са предадени на областната Дирекция по миграция.

Само преди 4 дни бе разкрит канал за нелегални мигранти от Гърция за България. На 17 септември край местността Колибаря в Смолянско гранични полицаи подали знак за спиране на три автомобила, които обаче не се подчинили на полицейското разпореждане. Незабавно били предприети заградителни действия и по-късно колите били установени, като едната от тях катастрофирала. Униформените открили в автомобилите петима българи на възраст между 24 и 36 години, както и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани.

При продължилото разследване бил задържан и организаторът на канала - 25-годишен афганистанец, живеещ в София. При претърсване в дома му били задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци. Срещу българските каналджии са образувани три бързи производства, а срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства. По първоначални данни става въпрос за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към Западна Европа.