Бивши пациенти, лекувани от Covid-19 в столичната болница "Пирогов", излязоха на протест пред сградата на лечебното заведение в подкрепа на екипа на доцент Петър Атанасов от Клиниката по вътрешни болести. Поводът за недоволството е проверката на Здравната каса срещу доцент Атанасов за съмнителни 900 хоспитализации за повторно лечение след коронавирус.

Протестиращите поискаха извинение от екипа на служебния здравен министър за твърденията, че са фиктивни пациенти на болницата. Според тях има опити екипът на доцент Петър Атанасов да бъде направен жертва на политически боричкания:

"В момента Здравната каса не изплаща пътеки. Това е абсолютно заблуждение. Доц.Атанасов искат да го направят една косвена жертва в някакви политически боричкания, в някакво изчегъртване, което сега е много модерно в момента, но нямам доказателства, не мога да го докажа. Обществото остава с убеждението, че ние сме някакви криминални типове, които сме се подписали и сме източили Здравната каса ние, пациентите, което е много нелепо твърдение. Ако не получим извинение, аз мисля един инициативен комитет от пациенти да направим за защита на лекарите от този произвол и да поискаме оставката на министъра".

В началото на февруари Роси Иванова се разболява от коронавирус. Влошава се и е откарана с линейка в "Пирогов". Възстановява се, но за три месеца ѝ се налага да лежи три при пъти в болницата заради множество усложнения, сред които на сърцето и на черния дроб, разказва тя пред bTV. Именно заради тях Роси става един от бившите пациенти, които получават обаждане от Здравната каса.

Разказва, че я питат дали е била лекувана в "Пирогов". "Това ме засегна като пациент. И ми стана неприятно, защото аз дължа живота си на екипите. Начинът, по който се прави тази проверка, и отношението към тези хора, е скандално", коментира жената.

Такива усложнения се срещат често, казват лекари.

"Голяма част от пациентите са с много дълъг период на възстановяване на белия дроб. Така че се налагат прегледи, лечение и в болнична обстановка", обясни доц. Даниела Антонова.

От здравното министерство обаче преди две седмици обявиха, че проверяват "Пирогов" заради съмнения за 900 фалшиви хоспитализации на пациенти, преболедували COVID-19 и след това повторно приети с други диагнози.

Проверката все още продължава, заявиха от НЗОК. Равносметката за "Пирогов" - за периода на COVID епидемията са лекувани 5000 пациенти с коронавирус.