Съмнителните хоспитализации в "Пирогов" не са довели до източване на НЗОК, защото, заради кризата с COVID-19, болниците се финансират по различен начин. Това заяви бившият директор на болницата Спас Спасков пред bTV.

Болниците са получили двоен удар по време на епидемията - увеличаване на броя на пациентите с коронавирус и намаляване на другите пациенти. За да се компенсира загубата, се предприе мярка по линия на плащанията, те започнаха да получават пари на базата на исторически бюджет - 85% от парите, взети предходната година, за да се спасят от фалит, коментира д-р Спасков.

Няма как да има фалшиви хоспитализации обаче, категоричен е той. Възможното е, по думите му, в документацията да има допуснати грешки, но те няма да водят до източване на Здравната каса.

"Не е реалистично, че се засмукват повече средства от НЗОК, защото оттам се плаща по друга методика", обясни той.

Относно това защо пациентите признават, че изобщо не са били в болницата - той е категоричен, че "не довежда до финансов резултат", тъй като болниците не се захранват с пакети, а с миналогодишните приходи.

Грешките трябва да се поправят в следващия момент, когато се използват клинични пътеки, смята още Спасков. Ако се върнем към старата система на плащане за извършена работа, това би довело до източване, уточни докторът.

Приемът в болници се контролира в самите отделения, а директорът на болницата контролира общия поток на средствата, се позова на опита си специалистът.

Ден по-рано служебният заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров заяви в телевизионно интервю, че в "Пирогов" тече проверка по сигнали за фалшиви хоспитализации. 

От лечебното заведение отговориха на заместник-министъра с позиция, в която заявиха, че "Пирогов" е най-проверяваната болница в страната, а в момента там текат шест проверки едновременно.