Окръжна прокуратура-Пловдив е наредила на вътрешния отдел на МВР да провери действията на полицаи от ОД на МВР-Пловдив за пътно-транспортното произшествие на бул. “Никола Вапцаров” в града, съобщиха от Апелативна прокуратура - Пловдив.

На 12 август 24-годишният Милан Дивеков от Пловдив, при управление на лек автомобил „Алфа Ромео“ с пловдивска регистрация, е блъснал на пешеходна пътека Димитър Д., на 63 г., от същия град, който вследствие на удара е починал, припомнят от прокуратурата.

От съобщението се разбира, че проверката е, защото полицейските служители не са уведомили своевременно дежурния прокурор за образуваното досъдебно производство за настъпилото пътно-транспортно произшествие, не са задържали извършителя на местопроизшествието на 12 август и са го освободили. Ще се проверяват "и други действия или бездействия на полицейските служители".

Днес Окръжна прокуратура-Пловдив протестира и определението на Окръжен съд-Пловдив от 14 август, с което на Дивеков е наложена мярка за неотклонение “домашен арест”.

Прокуратурата ще иска да му бъде наложена постоянна мярка “задържане под стража”. В мотивите на протеста се посочва, че Дивеков не живее на постоянен адрес, санкциониран е повече от осем пъти за нарушения на правилата за движение по пътищата. Последното нарушение е регистрирано на 10 май 2015 г.

Делото ще се гледа в Апелативния съд в Пловдив. Срещу Милан Дивеков е повдигнато обвинение за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343 ал. 3 връзка с ал. 1 буква В от Наказателния кодекс.

Друга прокуратура - Окръжната в Ловеч, няма да иска удължаване на ареста на 20-годишния мъж, който на 13 август прегази 10-годишно дете в Ловеч. Днес той ще бъде освободен от ареста, тъй като изтича 72-часовата му мярка за задържане.
Окръжният прокурор е преценил, че няма опасност мъжът да се укрие или извърши друго престъпление.
Продължават следствените действия по изясняване на инцидента.