На 8 януари апелативните магистрати в морския град разгледаха за втори път делото срещу Стефанов, след като през ноември миналата година Върховният касационен съд го върна за ново разглеждане заради съществени нарушения.

В началото на март м.г. Бургаският апелативен съд постанови 16 години и осем месеца затвор за Стефан Стефанов, който на 23 март 2011 г. простреля охранител и държа като заложници над 18 часа служителки на "Инвестбанк" в Сливен. Няколко месеца по-рано първоинстанционният съд в Сливен го осъди на 14 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален "строг" режим.

Според Бургаския апелативен съд обвинителният акт задължително трябва да посочи фактите, които да аргументират деянието и участието на обвиняемия в него.

В решението си магистратите отбелязват, че е недопустимо в обвинителния акт, особено изготвен от Окръжната прокуратура в Сливен, да се съдържат факти и обстоятелства, които не намират опора в наличната доказателствена част от досъдебното производство. Както и да се правят фактически констатации, които са "явно голословни", а приетите за осъществени престъпления да не съответстват на изложената фактическа обстановка.

Първоинстанционният съд следва да проведе ново съдебно следствие, при което да бъдат изследвани обективно и пълно обстоятелствата по делото без да се допускат процесуални нарушения, както и да бъде постановена нова присъда, допълват апелативните магистрати.