На 8 септември групата иракски мигранти минавали Дунав с лодка в района на остров Добрина, между Лом и Арчар. Тя обаче се обърнала. Двама мъже и четири деца на възраст между 5 и 11 години се удавиха.

Досъдебното производство се води в Окръжната прокуратура в Монтана. След проведено разследване в качество на обвиняеми са привлечени Асен К. и Евгени И., съобщиха от държавното обвинение. Те са обвинени за това, че като съучастници помежду си, чрез използване на транспортно средство, са направили опит да преведат през границата на страната групата от чужди граждани.

Оцелелите бежанци пък разказали, че пътували от Ирак за Германия, като платили на каналджиите по 10 000 долара за възрастен и по 7000 долара за дете.

На Асен К. е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, която е потвърдена от Софийски апелативен съд. Другият обвиняем Евгени И. е с мярка за неотклонение „подписка“.

Двамата мъже се разследват и за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в страната, като деянието е извършено с помощта на транспортно средство и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Продължават действията по разследване на случая.