Жестокото убийство бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София.
Полфрийман бе признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев. Три инстанции потвърдиха 20-годишната присъда, като Върховният касационен съд се произнесе окончателно в края на юли 2011 г.

От департамента на главния прокурор на Австралия е постъпило предложение за трансфер на Джок Антъни Полфрийман. Предлага се той да бъде предаден на австралийските власти, за да изтърпи наложеното му наказание там.

В момента австралиецът изтърпява наказанието си в Софийския затвор. Досега Полфрийман е излежал 5 години и 10 месеца от присъдата си.

От прокуратурата обаче съобщиха, че при изпълнение на наказанието Джок Полфриймън е извършил множество груби нарушения, за които е наказван многократно от затворническите власти.

Съобразно Конвенцията за трансфер на осъдени лица и Наказателно-процесуалния кодекс, трансферът е правна възможност, а компетентен да вземе решение по такова искане е главният прокурор.

Главният прокурор Сотир Цацаров е приел, че при минималния размер на изтърпяната част от общото наказание 20 години затвор и при описаното по-горе поведение на осъдения не са постигнати целите на наказанието.

По тази причина трансферът на Джок Полфрийман от България в Австралия е отказан.