Магистратите приеха решение срещу Окръжна прокуратура - Ловеч и в подкрепа на природозащитници и експерти, съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани", цитирани от БТА.

Миналата година шумът и съсредоточаването на много техника и хора по време на снимките нарушиха зимния сън на колонията прилепи в пещерата, което застраши  живота им.

Решението срещу ловешката прокуратура е заради неизпълнението на задълженията от нейна страна за проверка по време на снимките и издаденото разрешително за това въпреки изпратените сигнали и документи, което е закононарушение.

С това свое решение Апелативната прокуратура във Велико Търново е първият държавен орган, произнесъл се в подкрепа на природозащитниците, като се е съобразила с всички доводи, посочени в жалбата на "Зелени Балкани".

Решението потвърждава твърденията на еколозите, че държавните институции, сред които и Министерството на околната среда и водите, неоснователно и против законите не са спрели нарушенията.

Делата, заведени по случая от природозащитниците продължават, сигнализирани са и Бернската конвенция, както и Европейската комисия.