При проверката на еколозите от Центъра за изследване и защита на прилепите и "Зелени Балкани"  са открити и мъртви, и изтощени до смърт прилепи, стана ясно преди два дни.  

Повод за проверките станаха снимките на холивудския екшън "Непобедимите 2" в пещерата. Учени и експерти многократно предупреждаваха, че кино снимките в този сезон ще имат тежки последствия върху колониите прилепи.

Центърът за изследване и защита на прилепите е преброил едва 10 400 зимуващи прилепа, над 35 000 са били те през зимата на 2010 г.
Втората проверка на експертите е показала, че два месеца след започване на снимките на екшъна постоянното безпокойство е създало проблеми на колониите.
Прилепите са все още в пълно будно състояние, активни са, изразходват последните си енергийни запаси, отчитат експертите, предаде БНР.

Експертите са установили, че е имало навлизане в тъмната част на пещерата, в разрез с уверенията на местната екоинспекция, че се прилага контрол.

До един-два дни ще стане ясно становището на Министерство на околна среда и водите за мъртвите прилепи, каза в отговор на констатациите на еколозите  министърът на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БГНЕС. Екоминистерството подготвя отговора си и към международните институти.
Миналата седмица стана ясно, че програмата на ООН за околната среда са изпратили писмо до екоминистерството, с което призовават министърът да обърне сериозно внимание на случая.

"Не харесвам цифри, които ей така се казват без сериозни аргументации. Можем да спорим много и за броя на животни, на прилепи и на каквото и да е...", заяви министърът. В момента експерти в МОСВ подготвят данни от мониторинга, които са "наистина сериозни, а не така паднали от някъде като някакви цифрички", допълни Караджова.

Тя посочи, че разрешение за снимки в Деветашката пещера на "Непобедимите 2" е било дадено при определени условия и с окончателния доклад на експертите на МОСВ ще бъде ясно дали тези условия са спазени.
Ако те не са спазени могат да бъдат наложени глоби по Закона за защитените територии.
"Ще приложим със строгост закона, ако се констатира, че се е излязло извън правилата на разрешението", подчерта Караджова.
Тя посочи обаче, че най-важното за МОСВ е да се каже дали има проблем, ако има, голям ли е той или малък. Освен това, ако е имало проблем, да се види какво може да се направи, за да се възобнови процеса.

Караджова не пропусна да припомни, че "до преди известно време тази пещера е била също населявана от прилепи" и запазена като такава, независимо, че е била ползвана като обект на военните със съответната техника вътре.

До този момент има издаден само един акт на киноцентъра "Бояна" за премахването на растителността около Деветашката пещера.