Държавният глава Росен Плевнелиев участва в представянето на експозицията заедно с президентите Георги Първанов (2002-2012 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.) и с дъщерята на покойния президент Желев - Станка Желева, предаде БТА.

В обновената колекционна зала "Отличия на държавните глави на България" за първи път ще бъдат представени отличията на неговите предшественици - президентите д-р Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Ордените, получени в качеството им на държавни глави, ще заемат своето достойно място до експонираните вече отличия на княз Александър Първи, цар Борис Трети и Тодор Живков.

"Днес показваме една нова страница от историята на България - отличията на демократично избраните президенти на страната", каза на откриването президентът Плевнелиев.

По думите му отличията не само ще допълнят експозицията на музея, но и ще отворят една цяла нова тема в него - темата за демократичните институции на България в годините на прехода, за уважението към държавността и символите на държавността в годините на прехода.

"Изключително съм благодарен и горд, че сме тук отново заедно", посочи президентът.

Тази традиция на уважение към миналото, държавността и институциите ще намери своето естествено продължение в още един нов проект за президентска библиотека.

"Това е един важен проект за президентската институция", отбеляза държавният глава.

Според него е важно децата на България да знаят колкото се може повече за най-новата ни история.

"Силни са само тези нации, които познават миналото си, научили са уроците на историята, умеят стъпка по стъпка да надграждат и да вървят напред към бъдещето.

Наш дълг и отговорност е да разказваме на следващите поколения по един честен начин за всеки период от българската история. Инициативи като днешната дават своя важен принос", каза още в словото си президентът Плевнелиев.