С церемония по запалването на осемте свещи на ханукията еврейската общност в България отбеляза осмия ден от Ханука. В Централната софийска синагога четиригодишната Хана донесе огъня за запалването на "шамаш" - основната свещ на ханукията.

Церемонията откри с приветствено слово председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев. Тази година не е като предишната, макар празничният свещник да е тук пред нас, тази година палим свещници, защото имаме нужда от повече светлина. Нашата традиция ни карат да преживяваме отново и отново събитията, които са ни оформили като народ, каза той. Мъдреците ни казват, че всички ние сме свещи и някъде вътре в нас има светлина. Нека се обърнем към сърцата си и да запалим светлината там, и да я предадем на тези около нас, призова той.

"Светлината неизбежно побеждава мрака, стига да има хора с доблест и кураж, които да не се страхуват да се борят за нея". Това заяви президентът Румен Радев, който присъства на отбелязването осмия ден на празника Ханука в Централната софийска синагога.

Снимки от церемонията ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

"Благодаря за възможността за пореден път да споделя с вас празника на светлината. За мен е истинско удоволствие да бъда гост на българската еврейска общност в прекрасната софийска синагога и да запаля една от свещите на ханукията, което за мен е истинска чест. По един символичен начин Ханука ни напомня, че макар тъмнината да съпътства човечеството от зората на неговата история, с нашите усилия, открити сърца и вяра в доброто ние можем да дадем път на светлината. Можем да прогоним мрака отвъд света на човека, да съградим заедно нова надежда, повече справедливост и искрена съпричастност между хората. За това вярвам, че този древен завет ни е особено нужен днес", каза президентът Радев, цитиран от БТА.

"Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви", допълни още той.

Снимка: БТА

Държавният глава отбеляза, че нашата искрена надежда трябва да бъде час по-скоро да бъде постигнат мир. "Да се създадат необходимите условия за справедливо и устойчиво решение, основано на двете държави, което да гарантира сигурност и стабилност за всички. Нашата искрена надежда е да няма повече невинни мирни жертви и от двете страни", каза още Румен Радев.

Снимка: БТА

По думите му борбата срещу злото и победата над него трябва да започва с малките неща в живота, сред които грижата за близките, съседите и приятелите.

Снимка: БТА

Гости на церемонията бяха още председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Столичната община Васил Терзиев, депутати, представители на Министерския съвет, на дипломатическите мисии в България, на вероизповеданията и други официални лица.

Снимка: БТА

"Въпреки нашите верски различия, заедно сме в хуманизма, борбата и вярата си, че доброто ще победи злото". Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков, който запали втората свещ. Той отбеляза, че това са празници на семейството, празници, които ни правят хора.

В началото на церемонията четиригодишната Хана донесе огъня, с който беше запален "шамаш" - основната свещ на Ханука.

Започнах с Хана, защото когато с нейната невинна, по детски непохватна, стъпка пристъпи към запалването на ханукията, усетих смисъла не само на празника, а на онова, което всички се питаме - за смисъла на човешкия живот, каза Желязков. В тези малки непохватни малки стъпки на това прекрасно дете, което олицетворява бъдещето на човечеството, на човешкия род, добави той.

Антагонизмът на светлината е мрак, а ние сме избрали да празнуваме светлината, изтъкна председателят на парламента. Светлината, която е свързана с маслото, с елея, с тази символика на борбата, довела до освобождението, но е запалила огъня, който не е угаснал в храма, горяла е до момента, в който се е създал новият елей и днес си казваме на осмия ден - честит празник на светлината, добави Желязков. Той каза, че си честитим усещането за това, че мъдростта, която е била преди нас - библейската мъдрост, ще успеем да я предадем след нас, "на Хана, на нейните деца и внуци".

"Ханука е празник на победата на доброто", каза столичният кмет Васил Терзиев, дапалил третата свещ на Ханука.

Той подчерта, че това е празник, почитащ чудото на живота, и празник на надеждата. За нас и за нашите приятели от еврейската общност тази година празникът на светлината е обгърнат в мрак и тъга, причинени от изгубените животи и отнетите съдби след терористиучните атаки над невинни граждани, каза Терзиев. По думите му символът на пламъка, който не гасне, ни припомня, че в тъмнината на живота винаги можем да открием светлината на надеждата. Днес почитаме вековната традиция като разпалваме светлините на менората, не само в храма, но и в сърцата си. Няма думи, които да лекуват тъгата от изгубени близки и разрушена справедливост, пред нас обаче е светлината на менората, която ни напомня за тържеството на тъмнината над светлината, каза още Терзиев.

Снимка: БТА

Останалите свещи запалиха посланикът на Израел в България Йосеф Леви Сфари, министърът на правосъдието Атанас Славов, председателят на Организация на българските евреи в Израел "Ехуд олей България" Ино Ицхак, Гон Сусана от кибуц "Кфар Аза" и председателят на Организация на евреите в България "Шалом" проф. д-р Александър Оскар. Гон Сусана е един от преживелите терористичното нападение на 7 октомври от "Хамас" в "Кфар Аза" заедно със семейството си - съпругата си Тохар Сусана и седеммесечното им момиченце Шеран.

След запалването на свещите Рав Йоел Йфрах каза благословии за празника Ханука и молитва за просперитета на България и Израел. Церемонията завърши с изпълнението на химните на двете държави и специално светлинно изпълнение.

Ханука започва на 25-ия ден от месец кислев (ноември-декември) и се празнува в продължение на осем дни, припомнят от "Шалом". През всяка от осемте вечери се пали по една свещ на ханукията (свещника). Този ритуал символизира чудото, с което се свързва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим след победата на макавеите срещу елинистичната династия на Селевкидите през 3597 г. (168 г. пр. н.е.). При влизането си в храма макавеите намират само една каничка с осветено масло. Тя е достатъчна храмовата менора (свещник) да гори една нощ, но по чудо огънят продължава да гори осем - а това е и времето, необходимо за приготвянето на още осветено масло. Затова по време на осемдневния празник се запалват осем свещи - по една всяка вечер.