Президентът Румен Радев свика на "Дондуков" 2 среща с участието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев заради ескалацията на напрежението и сблъсъците с полицията по време на протестите. В разговора участва и шефът на СДВР Георги Хаджиев.

"Поводът за срещата са нестихващите протести, които поставят във фокуса на вниманието действията на органите на реда. На 2 септември България преживя ден на насилие. Загрижен съм за здравето на протестиращите и на десетките ранени полицаи", заяви държавният глава и поиска разследване на действията на униформените, превишили правата си.

"Затова поставям въпросите: Защо на протеста бяха допуснати провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил, били ли са организирани? Защо органите на реда приложиха брутално насилие спрямо невинни граждани, голяма част от които нямат нищо общо с провокаторите?Стои и въпросът защо е нанесен побой на журналисти, които многократно се легитимират. Има кадри на полицаи, използващи нерегламентирани средства", заяви още Радев и подчерта, че има въпроси около отличителните знаци на униформите на някои служители, които "отправят провокативни послания".

На това главният секретар на МВР отвърна:

"На конкретно зададените въпроси няма как да отговоря в присъствието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам хронология. На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих попитал защо протестиращи упражниха брутална сила срещу полиците, които по никакъв начин не ги провокираха? Заявявал съм го многократно: българската полиция никога не пази личности, не пази партии, ние пазим институции. Смятам, че за всички над 50 дни протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна, бяха абсолютно толерантни. Стараеха се да не превишават правата си. Това беше перфектно планирана, перфектно изпълнена операция с минимални щети, иначе можеше под вашите (на президента - б.р.) прозорци, на НС, на МС, да има кръв. Мисля, че полицаите със своите действия предотвратиха тази кръв, те се представиха перфектно".

Снимка: БТА

"Защо, като виждат как ескалира напрежението, мирно протестиращите не си тръгват? Какво мислят че ще стане като се хвърлят бомби по полицаите? Защо те не си тръгнаха?", попита Иванов на свой ред.

Той коментира, че полицаите са използвали само физическа сила, която им е позволена по закон, а палките са тяхно помощно средство.

По по повод докараното в сряда вечерта пред Партийния дом водометно оръдие, Иванов подчерта:

"То не беше използвано. Но то се използва ежедневно в целия свят, в страни като Германия, САЩ, но у нас, откакто ни е подарено от белгийската полиция, е ползвано веднъж преди години", поясни полицейският началник.

А за спрея, използван от униформените, увери, че това е обикновен "пепър" (лют) спрей, за разлика от този, който пръскаха група протестиращи и в който имало много по-силно и опасно вещество.

Иванов подчерта, че униформените, охранявали демонстрацията, са били подложени на ожесточена атака.

"Не знам дали е удобно да казвам на какво  бяха подложени - да ги удрят с българските знамена, да ги бутат отдолу с дървени прътове и, с извинение, да ги хващат за слабините - отдолу, където не се вижда, където нито нашите камери, нито камерите на медиите виждат, но полицаите чувстват, защото те са живи хора. Това не са едни роботи. Вие посетихте Евгени Марчев (битият от полицаи студент в началото на протестите - б.р.), а аз сутринта с министър Терзийски бях в МВР болница бях да видя нашите пострадали колеги. Който не вярва, нека отиде, ако той позволи, да не казвам този колега от кое звено и от кой град е, да види пораженията по тестиса му от самоделните взривни устройства. Тези момчета и момичета, които бяха там, също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки", заяви още главният секретар на МВР, който категорично не се съгласи, че полицаите са упражнили брутално насилие.

"Каквото и да кажа, може да се сметне, че съм пристрастен, но кадрите не са. Те показват какво се случи с тези полицаи. Бомбите падаха върху тях. Получих и много критики за бездействието на полицията. Знаете ли какво ми беше да гледам как хвърлят бомбички по МВР? Все едно замеряха мен. Но аз няма да обвиня никого, така съм възпитан", коментира още Иванов, като изтъкна, че операцията е била перфектно организирана. Часове наред и в България, и в чужбина всички видяха на какво са подложени полицаите. Ами ако не бяха с каски и щитове, какво щеше да стане?! Имаме служител, чието зрение не се знае дали ще се възстанови. Какво да му кажа на него - че да се защитава с щита е полицейско насилие ли? Но ние не си влизахме правомощията, за да не използваме никаква принуда".

След това Иванов продължи още по-емоционално:

"Трябва ли да ме плашат, че като дойдат на власт, ще се върнат за мен и колегите. Полицаите трябва да ги е страх да си вършат работата ли? Ние не живеем ли в правова държава и страна членка на ЕС?. Вижте как се действа на протестите в Европа и САЩ, какви средства ползват полицаите. А ние само се защитаваме. Не трябва да бъркаме правото на протест с анархия. Това е вече анархия, когато се нападат полицаи и се троши. Няма мирен протест, който да е окървавен. Защо 56 дни не се случва нищо, а тези два дни се случва? И преди това имаше опити за провокации, но ние запазихме спокойствие. Сега трябваше да чакаме да ни палят с коктейли "Молотов" ли? Ако бяха изгорели вчера 4-5 полицая, какво трябваше да обясня на семействата им - че това са мирно протестиращи и трябва да ги пазим ли. Свикнали сме да ни обиждат и псуват, да ни наричат еничари, малоумници, но не искаме да ни бият и замерят с бомби. Ние представляваме държавата, а не нейното управление. Полицаите и утре ще са същите, когато дойде друго управление. Боли ме за колегите и ги поздравявам за това, че се справиха професионално онази вечер.

Снимка: Булфото

Професионалният ръководител на МВР коментира и случаите на задържани и бити журналисти:

"Прескартата не дава имунитет на никого, когато даден журналист изпълнява професионалните си задължения, той е защитен, но това, че си журналист, не значи, че трябва да чупиш, че трябва да биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви нарушения и престъпления. Ако някой притежава журналистическа карта и метне по мен бомба - да, ще бъде задържан".

Той изтъкна, че ако все пак бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, служители ще бъдат наказани, както се е случило с тези, които са превишили правомощията си в първите дни от протестите.

"Когато прокурорите кажат, че има достатъчно доказателства, и съдът каже: "Виновен" - това е така. Аз няма да бъда нито съдник, нито да оправдавам. Смятам, че полицаите си свършиха работата и не допуснаха сградите да бъдат окъпани в кръв", изтъкна Иванов.

Директорът на СДВР пък обясни защо е било необходимо един час полиците да бъдат пасивни, заради което бяха критикувани.

"Оперативните ръководители на място прецениха, че е по-добре с оглед запазването на гражданския мир и с цената на пораженията върху самите полицаи да бъдем пасивни. След като се обособи една група около от 700-800 човека, изключително агресивни, арогантни, търсещи директен сблъсък с полицията, предприехме действия по изтласкването и разцепването им с оглед неутрализирането им, за да запазим здравето на полицаите и на мирните граждани. При една масова безредица има пострадали и от двете страни. Ще бъдат положени максимални усилия да бъде изяснена цялата фактическа обстановка. Ако има виновни лица от органите на реда, ще бъде потърсена наказателна и дисциплинарна отговорност. Но българският полицай не може да бъде поругаван по този начин", заяви Хаджиев.

Шефът на ДАНС също защити действията на полицията.

"ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са предприети конкретни действия. Това, в което мога да уверя българските граждани, е, че ДАНС си върши работата по закон. Имаме достатъчно доказателства, които са докладвани на прокуратурата. Мисля, че беше намерен най-добрият баланс и аз искам да поздравя полицаите", каза Георгиев.

След като ги изслуша, президентът заяви, че очаква от ДАНС да дава предварителна информация на МВР за провокатори, за да се неутрализират техните действия.

"Изключително важно от тези действия на МВР и службите за сигурност е как ще се развие нашето общество - дали ще бъдем в руслото на демокрацията, или ще тръгнем по някакъв друг път. За това се иска доверие. А то се гради, когато и органите на реда правят всичко възможно да се утвърждава върховенството на закона, когато има добра комуникация с гражданите. Аз категорично осъждам насилието над полицаите, с бомби, със заплаха и риск за тяхното здраве и живот, но категорично не съм съгласен полицаи да бият беззащитни, невинни граждани, това нанася сериозен удар върху моралните устои на обществото".

Снимка: Булфото

Накрая държавният глава заяви своите очаквания за действията на органите на реда:

"Очаквам така да бъде организирана работата и в полицията и в службите за сигурност, с превенция, със съгласуване на действията, да бъдат защитени здравето и живота и на здравето и на полицаите, и на гражданите. Очаквам по-добра комуникация и откритост на вашите действия. Тези, които са извършвали провокация и са застрашили живота на другите, трябва да бъдат идентифицирани, издирени и съответно изправени пред правосъдието. Но аз разчитам, че и за доброто име на полицията, което е страшно важно, трябва да бъдат наказани и тези, които уронват престижа й.

Очевидно е, че има такива, вижте записи, телевизии, вие си имате ваши средства, но ако това не стане, заради такива единици ще пострада имиджът на хилядите почтени полицаи. А в болшинството нашата полиция е почтена. Трябва да има справедливост и обществото трябва да го види това, за да повярва в полицията и хората да имат усещането, че тя гарантира тяхната сигурност, права и достойнство, а не е орган за репресии. И наистина е важно оттук нататък и какви ще са кадрите, които излъчваме и влизат световния обмен, защото такива не допринасят за добрия имидж на България. Очаквам правата на гражданите да се защитават, включително когато се задържат, да им се осигурява, както се полага по закон, и адвокат и това да става навреме. Това е моят призив - да се направи всичко възможно да се гарантира мирен протест! Благодаря и ви желая успех в нелеката задача".