След днешните сблъсъци с полицията пред новата сграда на парламента, които не доведоха до оставката на правителството, и тази вечер - 56-та подред, протестиращи се събраха край Министерски съвет, продължавайки своето "Велико народно въстание" повече от 12 часа. Събраха се десетки хиляди хора, може би най-много от началото на недоволството срещу властта, които не спираха да скандират "Оставка!".

В началото нямаше сериозно напрежение, но по-късно се стигна до атака на провокатори, които хвърляха по сградата на бившия Партиен дом павета, бутилки и десетки бомбички, които се взривяваха сред служителите на МВР. Спешна помощ е прегледала 10 полицаи на мястото на протеста в София. Те са били с различна степен наранявания. Има ранени и сред протестиращите, като трима души са в болница. 59-годишен мъж е с черепно-мозъчна травма в "Пирогов", а мъж на около 25 години с разцепена кървяща глава, също е откаран там. Във ВМА пък е транспортиран мъж с разкъсно-контузна рана и съмнение за комоцио. 

Заради атаката с бомбички полицаи и жандармеристи, оборудвани с шлемове и щитове, започнаха да разширяват кордона си, стигна се и до сблъсъци с най-агресивните младежи. От МВР съобщиха, че те са опитали да пробият кордона с един от големите чадъри от палатковия лагер. Протестиращи коментираха, че провокаторите са донесли голямо количество бомбички, които са били складирани някъде в района. 

Снимка: БНТ

За да бъде спряна ескалацията, към 23 часа огромно водно оръдие беше извадено пред парадния вход на Партийния дом, от което  демонстрантите бяха призовани да прекратят действията си по мегафон с думите: "Внимание, внимание, нарушавате обществения ред!". Спецчасти започнаха да удрят с палки по щитовете си и да изтласкват нападателите, разчиствайки целия площад "Независимост". Няколко души бяха задържани. 

"Има доста пострадали полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени", заяви пред NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той подчерта, че са хвърляни самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. И изрази мнение, че провокаторите на протеста са част от агитки.

"За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка. Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това", каза още Иванов.

За водното оръдие той обясни, че е част от помощните средства, които да запазят живота на полицаите.

Снимка: БТА

"Трябва да бъде прекратено грубото нарушение на обществения ред. По-добре да бъде използвано водно оръдие, отколкото да пострадат полицаи. Те също имат семейства, които ги чакат да се приберат", категоричен бе главният секретар.

След 23 часа обстановката леко се успокои, като голяма част от мирно протестиращите, включително хората на "Да, България", си тръгнаха. Униформените обаче продължиха да арестуват демонстранти, а свидетели разказаха, че има и бити. Към полунощ отделни групи все още бяха в района, остана и засиленото полицейско присъствие.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

Хронологията

Напрежение за кратко имаше още около 18 часа, когато три полицейски кордона се наредиха пред сградата на бившия Партиен дом. Организаторите на протестите от Отровното трио призоваха жени и деца да се подредят пред униформените. Демонстрантите започнаха да освиркват служителите на реда и да хвърлят яйца по зданието и да скандират "Свалете каските", предаде БНТ. 

Към 18:30 ч. униформените свалиха щитовете си, а гражданите ги аплодираха. На първа линия останаха служители с жилетки с надпис "Антиконфликт". Тогава протестиращите жени започнаха да прегръщат служителите на реда.

Снимка: БНТ

Един от демонстрантите завърза като шал националния трибагреник на врата на един от тях. След това и други полицаи взеха като подарък от демонстрантите националните знамена и си ги вързаха за униформите.

Минути преди 19 ч. пък майки от "Системата ни убива" подредиха пред полицейския кордон на бул. "Дондуков" инвалидните колички на техните деца, вързани с вериги.

Снимка: БНТ

След това протестиращите се хванаха за ръце - в знак на това, че са обединени в своята кауза - оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев.

Към 20 часа обаче напрежението отново се засили и към сградата пак полетяха яйца и кенчета с бира.

Около 21 ч. няколко младежи, дегизирани с маски и очила, започнаха да хвърлят бомбички.

Снимка: БТА

В отговор - жени от протестиращите се подредиха пред полицията, за да спрат провокаторите.

Снимка: БНТ

Един от организаторите на протеста от Отровното трио - адвокат Николай Хаджигенов, заяви, че най-вероятно сред събралите се има провокатори. Затова и останалите са направили жива верига между полицията и протестиращите. "Представа нямам кой стои зад това. Според полицията това са агитките", каза той.

Снимка: Булфото

Около 22 часа от СДВР написаха в страницата си във Фейсбук: "Агресивно настроени протестиращи продължават да хвърлят самодейни взривни устройства и предмети по полицейските служители. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и не се увличат по проявите на агресивно поведение" и разпространиха кадри:

Един от протестиращите, държейки националното знаме, се опита да спре агресивните младежи, но не успя. Някои от униформените също развяваха трибагреника.

Снимка: БТА

Служителите на реда отново застанаха с щитове и каски в отбранителна позиция, след като срещу тях пак полетяха бутилки, жълти павета и парчета от счупени кашпи за цветя. Те опитаха да изтласкат агресивните провокатори, които им викаха "еничари", и тогава се стигна до ескалация на напрежението и сблъсъци. Последва нова канонада срещу униформените, включително с фойерверки и всякакви предмети от близкия палатков лагер, като шезлонг и чадър. 

Снимка: БНТ

След поредната атака кордонът жандармеристи започна да се движи плътно и да изтласква агресивните протестиращи, разчиствайки площада. Заради опити на няколко души от провокаторите да окажат съпротива, служителите на МВР за кратко отново използваха лютив газ, както и при сутрешните сблъсъци. Пострада фотографът на bTV Ладислав Цветков.

Снимка: БТА

Лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова, облечена с тениска с надпис "Мутри вън", пък съобщи, че е видяла как полицаите бият младеж, който бил гол до кръста и свален на земята. Тя призова честните депутати да не влизат в пленарната зала, за да не стават съучастници на Бойко Борисов.

За тази вечер не беше предвидено традиционното шествие до Орлов мост, който остава блокиран.

Посланията

"Събирането на подписите (за внасянето на проекта на ГЕРБ за нова Конституция - б.р.) отново показа, че те целят единствено да протакат, да се задържат на власт още няколко месеца, да правят нови избори, които да си купят и да бъдат отново на власт. 160 подписа за свикване на Велико народно събрание е абсурдно да бъдат събрани. Въстанието продължава. Ще стоим тук, докато не чуят гласа на народа", коментира един от основните протестиращи - Светослав Трайков, цитиран от bTV.

"През 2007 г. на този площад звучеше Одата на радостта, влязохме в ЕС, където има ценности - свобода, равенство, братство. Днес има само ценности от чекмеджето на Борисов", заяви Арман Бабикян от Отровното трио, който се обърна и към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: "Ако наистина сте опозиция, напуснете този срамен парламент!".

"Ако до утре сутринта няма оставки, няма да имат спокоен ден. Тук ще бъдем до победата на нашето въстание", закани се пък проф. Велислав Минеков.

Снимка: Булфото

Освен в София, протести отново имаше и в други градове в страната, както и в чужбина.