Горски пожар гори в местността "Каракос" между Казанлък и Мъглиж. Огънят гори в дерето на Павльовия мост, предаде БГНЕС. Пламъците са обхванали борова гора и ниска растителност.

Вижте снимки >>>

Гасенето на пламъците беше затруднено от труднодостъпната местност и заради бурния вятър, който духаше в района. Няколко противопожарни екипа бяха на мястото. Две водоноски на Община Казанлък също помагаха.  100 доброволци се включиха в гасенето на пламъците.

Отцепено беше движението Казанлък – Стара Загора в района на пожара. Огнеборците се бореха огънят да не се прехвърли от другата страна на пътя. Според тях, прехвърлят ли пламъците пътя, бързо ще бъде засегнат Мъглиж.

Пожарът край Брезник е локализиран
 
Ще се опитаме днес до обяд да го загасим, каза за "Фокус" старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението. 

Пожарът е с площ над 600 дка.

На място са 4 противопожарни автомобила и 25 пожарникари. Има и над 30 служители от горските стопанства от Кюстендил и Перник.

Потушен пожар в Стара планина 

Потушен е пожарът в местността Черни връх в Стара планина край град Априлци, предаде БНР. Повече от четири часа огнеборци от Априлци и Троян, горски служители и наети по програмите за заетост се бориха с пламъците, обхванали около 85 декара горски масиви в труднодостъпната местност.

Напълно изгорели са пет декара борова гора. Мястото на пожара остава под наблюдение през цялата  нощ, заради все още тлеещи дървета.

Общо 14 пожара са гасили огнеборците в Ловешка област през деня.

Напълно овладени са пожарите край Драгоман и Брезник

Пожарите край Драгоман и Брезник са напълно овладени, информира МВР, цитирано от БТА. Продължава работата по доизгасяването на пожара над Драгоман.

Пожарни екипи обхождат засегнатия район, за да проверят евентуално разпалване на недоизгасени огнища. Поради силния вятър са се разпалили тлеещи участъци в по-дълбоката част в изгорялата гора.

Огънят изпепелил 3500 дка сухи треви и храсти и 500 дка боров масив. Продължава работата по установяване на причините за пожара. Тази сутрин пожарните екипи успели да локализират и огъня в района на Брезник.

Стихията е изпепелила около 250 дка борова гора и близо 400 дка сухи треви и храсти.

Червен код за пожароопасност, жълт - за високи температури

Червен индекс за пожароопасност е обявен за 12 август в част от областите Видин, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Сливен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Перник и област София.

Червеният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване.

Жълтият код за високи температури е в сила за 24 области за 12 август: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Разград, Шумен, Велико Търново, Силистра и Шумен. Такива температури се очакват и за областите Благоевград, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен.

За Черноморските области Бургас, Варна и Добрич температурите ще бъдат между 34 и 36 градуса.

Следете прогнозата >>