Елховските полицаи задържаха 20-годишен мъж, заподозрян за възникналия на 3 август пожар в землището на село Лесово, съобщи БНР. Пожарът беше локализиран и погасен на 5 август. Изгорели са около 4000 дка гориста местност, ливади и земеделски площи. Нанесените щети са в процес на установяване.

За пожара в село Вълча поляна също е образувано досъдебно производство. Версията е, че искрата, причинила пожара, е тръгнала от трактор, който работел в близост до селото. Във Вълча поляна изгоряха две къщи и стопански постройки. Комисия от община Елхово вече направи оценка на щетите и подготвя документи с искане да бъдат отпуснати средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Кметът на община Елхово Петър Киров съобщи, че ще предложи на Общинския съвет пострадалите да бъдат подпомогнати. И днес в района на Вълча поляна остават дежурни огнеборци, тъй като опасността от възникване на нови пожари е голяма.

В пламъците изгоряха къщи и стопански постройки, засегната е широколистна гора, хиляди декари с ниска растителност са изпепелени.

За три дни в Елховска община изгоряха около 9 хиляди декара. В района от няколко месеца не е валяло, влажност почти няма, ниската растителност е изсъхнала, вятърът допълнително усложнява обстановката и само при искра огънят мигновено се разраства. В село Вълча поляна огънят изгори почти изцяло къщата и животните на възрастен мъж.

Унищожени са и няколко стопански постройки. Местните са категорични, че ако не е била бързата намеса на пожарникарите, е можело да има и човешки жертви. В гасенето на пожара се включиха над 150 души - огнеборци, военни, гранични полицаи и горски служители. Четири дни в потушаването на огъня беше включен и хеликоптер на Министерство на отбраната.