Червен код за пожароопасност е обявен за областите Ямбол, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна и Добрич, показва справка на НИМХ.

На отделни места в областите Кърджали, Плевен, Велико Търново рискът за възникване на пожари също е много висок.

При червен код от НИМХ предупреждават гражданите да бъдат изключително бдителни и готови да предприемат действия, за да се предпазят при бързо развиващ се пожар. От хората се изисква да проявяват изключителна бдителност и незабавно да уведомяват противопожарните служби за всеки огън.

Оранжев код е обявен за части от областите Видин, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Перник, Кюстендил.

Предупредителен жълт код за потенциална опасност от силен вятър е обявен за Югоизточна България - областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Бургас.

Метеорологът доц. Илиан Господинов от НИМХ-БАН коментира за БТА, че оскъдните валежи в Източна и Югоизточна България през това лято, наличието на суха растителност и умереният североизточен вятър са усложнили условията за пожароопасност.

Индекс на пожароопасност >>

Потушен е пожарът при село Вълча поляна

В лунен пейзаж се превърнаха от няколко дни хълмовете около селата Вълча поляна и Лесово. Пожарите са ликвидирани, но опасността от нови е огромна.

За три дни в Елховска община изгоряха около 9 хиляди декара. В района от няколко месеца не е валяло, влажност почти няма, ниската растителност е изсъхнала, вятърът допълнително усложнява обстановката и само при искра огънят мигновено се разраства.

В село Вълча поляна огънят изгори почти изцяло къщата и животните на възрастен мъж. Унищожени са и няколко стопански постройки.

Местните са категорични, че ако не е била бързата намеса на пожарникарите, е можело да има и човешки жертви.

В гасенето на пожара се включиха над 150 души - огнеборци, военни, гранични полицаи и горски служители. Четири дни в потушаването на огъня беше включен и хеликоптер на Министерство на отбраната.

Причината за пожара е все още в процес на изясняване, но вече е образувано досъдебно производство срещу двама жители на селото, които вчера са работили с трактор в района, където е пламнал огънят.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?