Огънят обаче унищожи една от постройките, в която се намират стаите за обучение, както и част от покрива и обитателите имат нужда от помощ на доброволци и дарители. Възстановяването ще отнеме седмици. 

Пожарът е причинен от искра в комина, като пламъците се разпространяват бързо и четири екипа пожарникари с часове се борят с него. През това време десетки са евакуирани в училището в съседното с. Доганово. 

По обед днес отец Иван и останалите хора се прибраха в приюта – жилищната част не е засегната, вече е пуснат и токът, съобщи bTV. Още от сутринта дойдоха и доброволци, но работа има за още. Събират се и дарения под формата на строителни материали – гради, мертеци, гипсокартон, минерална вата и др. По думите на отец Иван ще се нужни около 50 000 лева за възстановяване на всички щети.

"Запалихме камината долу вечерта. Да се затопли трапезарията, за да можем да отидем да вечеряме там и в 12 часа да посрещнем новата година. Всичко вървеше добре, камината си гореше долу. По едно време едно от децата ми викна да видя, че сградата гори. Като погледнах, пламъкът се издига на 3 метра", разказа пред "24 часа" отец Иван.

"Много бързо е пламнало покрай комина, понеже нагоре не е мазан. Явно е имало мишки, които са се въртели и са направили дупки, в които са се натрупали сажди. Хвръкнала е искра и така се е запалило. От там се пали и покрива, понеже е от битова хартия се е запалил много бързо. "Видяхме се в чудо!", каза още отец Иван.", каза още той.

Една от обитателките на дома - Пепа Генова, добави пред БНТ:

"Ние трябваше да се съберем в трапезарията, да запалят камината щото обикновено е така, празници и тържества там протичат. Аз излязох от банята е една млада майка ми вика: "Бабо Пепо излизай, излизай, ще ти падне на главата!". Е какво ще ми падне - горим! И излязох, ей така - по жилетка, с едни чехли и пламъци отгоре, жестоко".

Доброволецът Тихомира Методиева пък каза:

"Снощи беше опасно и нямаше организирани доброволци, тази сутрин дойдохме двама. Изнасяме най-важното книги дискове, документация".