Борбата с големия горски пожар в Кресненското дефиле продължи шест дена. На терен работиха пожарникари, горски, военни и доброволци от цялата страна.

Говедарят Костадин Митев извел 70 животни на паша миналия четвъртък край водоем над село Мечкул. Запалил цигара, но животните се разбягали и той ги подгонил. В бързината хвърлил в тревата недопушената си цигара. Когато след броени минути обърнал поглед назад, видял, че пламнали треви и храсти. Втурнал се да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от стихията.

Самият той получил обгаряне по краката и разбрал, че сам не може да се справи. Тогава звъннал на кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара, но не казал, че той го е причинил.

Според информации в медиите, пастирът работел за екоорганизацията "Фонд за дивата флора и фауна".

"Наехме го през март да се грижи за стадо от рядката порода късорого родопско говедо. Учудих се, че той е автор на пожара. Първо каза, че няма нищо общо, но след това го разпитваха в полицията и там е признал.
Аз самият не знам къде е истината, давахме му нормална заплата за тази работа, живееше в постройка към обора със жена си", каза Емилиян Стойнов, ръководител на екоорганзацията, пред "24 часа".

"Пожарът вече е потушен. Извършителят на престъплението е установен и задържан. Той ще бъде задържан за 72 часа в ареста, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Мъжът ще бъде обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор", заяви говорителят на Главна прокуратура - Румяна Арнаудова, цитирана от БТА.

Държавното обвинение ще иска извършителят да остане в ареста, тъй като деянието му е с висока степен на обществена опасност. Арнаудова благодари и на прокурорите, и на полицаите за перфектната работа.

Това е първият установен извършител на пожар за тази година в Пиринско. Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара.

Притиснат от събраните доказателства - иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне. Чак тогава признал за дейнието си и съдействал на разследващите.

Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран.

"С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", каза още Арнаудова.

Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара.