На 90-годишна възраст почина Христо Друмев, дългогодишен директор на НДК, съобщи за БТА съпругата му Емилия Друмева.

"Христо Друмев бе неуморен радетел за българската култура, за спортния бридж и вдъхновен патриот. Поклон пред паметта му", пише още Друмева.

Друмев е роден е на 7 август 1932 година в заможно семейство, а баща му след национализацията губи цялото си състояние.

Синът завършва право и работи като юрисконсулт 5 години на "Техноекспортстрой" в Средния изток.

След завръщането си от Багдад става директор в предприятието "Филм България", обикаля международни фестивали и търгува с кинематографична продукция, сключва договор с "Метро Голдуин Майер", с което за първи път внася в България класически американски филми.

Бил е културен аташе е в българския културен дом "Витгенщайн" във Виена до 1988 година, когато става генерален директор е на Националния дворец на културата. Начело на НДК Христо Друмев остана до 2011 г., когато по време на първото правителство на ГЕРБ е сменен заради твърдения за нарушения.

Учредител и председател на Управителния съвет на Съюз "Произведено в България", от 1994 г. е председател на Фондация "Доверие и закрила", вицепрезидент е на Българския инвестиционен форум. Член е на борд Superbrands в БТПП.

Христо Друмев беше известен и със страстта си по бриджа. Той е бил президент и на Българската федерация по бридж, както и 2 пъти е световен шампион по бридж - в Лил през 1998 г. и в Монреал през 2002 г.

Девизът на самия Друмев бе "Играта е по-съвършена от живота".

Той е носител на редица високи държавни отличия, национални и чуждестранни.

Сред тях са орден "Стара планина", Първа степен (2002), "Кирил и Методий", Първа степен, Орден за заслуги на президента на Франция.

Екипът на Dir.bg изказва съболезнования на семейството. Поклон пред паметта на Христо Друмев!