Днес трима министри ще отговарят на въпроси в парламентарната комисия "НДК". Въпросите ще са за финансирането на ремонта на НДК, а министрите, които ще бъдат питани, са вицепремиерът Томислав Дончев, министърът по подготовката на европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов.

Според Христо Друмев само за пиар, реклама и медии за година и половина са изхарчени около 1,3 млн. лева. Сумите са раздавани на „Биг 5” ООД, на bTV, БНТ, на сайта „Площад Славейков”, investor.bg, на списание „Premium Lifestyle” , сп. „Sofia Info Guide”.

Сега НДК иска и допълнително пари за пресцентър. Пресцентър има от 1981 г. Искам и да попитам може ли пресцентъра да се прави в зала – 6, една от най-хубавите, в която има гоблени и мозайки. Светотатство е да се разсипва тази хубава зала, да не говорим за безвкусицата. Може ли върху мрамори да се слага гранитогрес, за да бъдел унифициран пода в НДК.?! , коментира възмутено Друмев.

Според него безобразията и беззаконията в НДК са безброй.

"45 милиона ще пропаднат в една бездънна каца. Уволнението на Мирослав Боршош трябваше да се случи преди една година", заяви Друмев.

Отстраняването на Боршош трябваше да се случи още по времето на първия принципал. Тогава министърът на културата бе Вежди Рашидов. Той писмено обърна внимание на случващото се в НДК, че се извършват беззакония. Но така или иначе това, което през 2015 г. прави Вежди Рашидов е напълно държавническо - обръща внимание писмено за нередностите, опитва се да ги спре, е на мнение Друмев.

Вежди Рашидов обаче не изгонва от поста Боршош и арх. Станиславов.

След това се отнема принципала на Рашидов и отива в Министерски съвет, където обявяват Томислав Дончев за приципал, припомня Друмев.

"Разрухата и харченето на пари в НДК продължава. Според закона, всяко предприятие трябва да направи отчет пред НАП за своята финансова дейност. Томислав Дончев би трябвало всички тези отчети за НДК да ги завери. Но, ръководството на НДК, тъй като знае какво е направило след 2015 г., някъде в средата на 2016 г. пробутва отчетния си доклад на НАП. Данъчните го връщат с обратна поща на г-н Боршош и изрично отбелязват, че принципала не го е одобрил. След това отчета отива при г-н Дончев, но той не го подписва и го връща. Решението е правилно, но прави пропуск, като пак не уволнява Боршош", проследява хронологията Друмев.

"НДК реализира чиста загуба от 9 270 000 лева през 2015 г., а близо 10 милиона лева през 2016 г. Дончев не е поискал обяснение за тези загуби", отбелязва Друмев.

"Боршош изброява, че след като му е възложено да подготвя НДК за председателството той започва да прави много важни неща за това - така нареченото пространство "Перо". Съгласно Закона за устройство на териториите /ЗУТ/ каквито и ремонти да започнат да се правят, трябва да бъдат съгласувани със съответната община, направление архитектура и градоустройство, които да издадат разрешително. Нищо подобно - прави се "Перото", което е незаконно и не е утвърдено. Прави се и един театър Кадурин на мястото на музикалния магазин. Нищо от това не е утвърдено от архитектура и градоустройство. Прави се една разрушителна дейност в прекрасната зала № 2, която бе превърната в театър, което струва към 2 милиона лева. Има и други инициативи - прочутата пиеса "Квартет" за 800 000 лева, а приходите от нея са 90 000 лева. Боршош обяснява, че всичко това е за подготовката на Председателството. Това прилича ли ви на подготовка за председателство?!", възмутен е Друмев.

Междувременно арх. Станиславов, който извършва разкопките в НДК без съгласуване с екипа проектирал НДК, е бил единодушно отстранен от Камарата на архитектите за поне една година, за да спасят НДК от безумните преустройства, припомня Друмев.

"В така наречената основна зала – №3, където имаше великолепен таван, но за да може да се усвоят държавни пари той трябвало да бъде махнат и да се сложи нов. Сключва се договор с фирма от Благоевград, която го сваля. И пак не са питали хората, които са построили този прекрасен дворец. Установява се, че този таван е алуминиев от отделни квадратни плочи, които са внесени от Италия, които са специално пригодени за зали, в които да няма външно звуково влияние. В тази зала имаше 14 преводачески кабини. Фирмата, която е свалила тавана, се оказало, че не може да го възстанови, но за сметка на това обещала, че ще сътвори нещо много добро, което струва едни 600 000 - 700 000 лева", уточнява Друмев.

С този ремонт  Боршош и Станиславов са били съгласни.

"И ако някой ми каже, че Лиляна Павлова не е взела държавническо решение и действие това вече не е справедливо", на мнение е Друмев.