На 80 г. в Москва почина Арне Трехолт, норвежец който е продавал западни тайни на Съветския съюз по време на Студената война, а през 2020 г. предупреди сънародниците си да не са враждебни към Русия, съобщи норвежкото правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трехолт, журналист, политик и дипломат, който някога е бил споменаван като вариант да стане министър на външните работи, е арестуван през 1984 г. и осъден на 20 години затвор. В присъдата се казва, че шпионажът му е нанесъл "непоправима вреда" на Норвегия.

Син на бивш министър, Трехолт е задържан на летището в Осло, когато е трябвало да лети за среща с руски шпионин от КГБ във Виена с куфарче, пълно с поверителна информация, заявиха прокурорите.

През 1985 г. той е признат за виновен за предаване на информация на КГБ относно плановете за военна отбрана на Норвегия, включително как и къде членката на НАТО е планирала да получи подкрепления по време на потенциален конфликт.

Той твърди, че информацията, която е споделил, не е навредила на интересите на Норвегия.

Като заместник на норвежкия министър на риболова и океаните в края на 70-те години на миналия век Трехолт е участвал активно в преговорите с тогавашния Съветски съюз за това как двете съседки да си поделят суверенитета над обширна част от арктическите води.

Залогът е бил правото на риболов, както и бъдещите проучвания за нефтени и газови находища. Трехолт е осъден за изтичане на информация по време на преговорите.

Той също така продава разузнавателна информация на Ирак, включително оценки на НАТО на продължаващата тогава ирано-иракска война, констатира съдът.

Тогавашната съпруга на Трехолт заяви, че той я е държал в неведение, когато се е подготвял да се срещне с КГБ във Виена, като й казал, че е на път за Париж.

Съдът отхвърли твърдението му, че е управлявал частен канал, за да изглади връзките между Изтока и Запада, и добави, че изглежда парите са били основният мотив за действията му.

Възможно е изнудването да е било фактор, тъй като КГБ е разполагало със снимки на Трехолт, който участва в оргия в Москва през 1975 г., заявиха от прокуратурата. В съда Трехолт отрича снимките да са изиграли роля.

През 1992 г., годината след края на Студената война, Трехолт е помилван поради влошено здравословно състояние.

Решението на тогавашното правителство да го освободи след осем и половина години в затвора беше критикувано от опозицията, която заяви, че той е получил благоприятно отношение в сравнение с други затворници.

След освобождаването си Трехолт прави няколко неуспешни опита да бъде анулирана присъдата му за шпионаж.

Той прекарва последните години от живота си предимно в Москва и Кипър.

През 2020 г. пише в норвежкия ежедневник "Афтенпостен" съвместен коментар с руски учен, в който авторите предупреждават Норвегия да не пренебрегва това, което те наричат законни интереси на Русия.

"Всяко потрепване в баланса между добрия съюзник и добрия съсед", пишат те, "може лесно да доведе до непредсказуеми последствия".