Строителните предприемачи изпратиха тълпа роми с метални колове срещу младежите, които вече месец с денонощни наряди се опитват да защитят територията на базата „Олимпийски надежди" от нахлулите багери. Двама от опиталите се да противодействат студенти бяха ранени и откарани в болница, допълват от Академията.

Въпреки това, багерите работеха под одобрителните възгласи на собствениците на реституирани имоти. Обяснението: бързат да налеят основите преди 15 май, когато влиза в сила забраната за строителство на морския бряг. Нищо, че назначената с решение на Образователната комисия в Парламента междуведомствена група не е приключила с правния анализ на спорните земи.
Нищо, че плажната ивица, върху която са поставили ограда, се води изключителна държавна собственост. Нищо, че Бургаският съд определи действията на агресорите като самоуправство, заявяват още от НСА.

Междувременно Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Студентският съвет на Академията обявиха, че подготвят мащабни протести в столицата и няма да отстъпят от исканията за запазване на държавната собственост върху учебната база.

След инцидента с наранявания са няколко строителни работници, с леки охлузвания са и охранителите, опитали да разтърват двете страни, съобщи Нова тв.
„30 човека, цигани, налетяха с метални колове, момчетата се опитаха да ги спрат, удариха ги, имат множество травми по главата, целите бяха в кръв, дойде медицински екип и ги откараха някъде", разказа един от протестиращите студенти пред телевизията.

„Бяхме си сложили лодки като заграждения, за да не влизат. Изпочупиха ни лодките и палатките, а четири от момчетата са пребити – избили са им зъби и са им спукали устните”, допълни пред в. "Монитор" друг пострадал, който се разминал само със скъсан панталон.

Доц. Христо Константинов – ръководител катедра „Водни спортове", допълни историята: „След това дойде и втората вълна от мутрите на Несебър, които бяха мобилизирани всички, а зад тях стояха всички реститути".
Боят бил спрян едва след пристигането на полицаи от Несебър, които са останали на място през цялата нощ.

Частна земя е, имат си хората разрешение за строеж, искат да строят обаче студентите не ги оставят да строят", коментира от своя страна Стоян Иванов – собственик на реституирана земя.

От НСА предупредиха преди дни, че изкопите разрушават единствения път на студентите към водата. В базата подготовка провеждат студентите по плуване, гребане, кану-каяк, водни ски, ветроходство и водно спасяване.
„Има склад за горивни и смазочни материали, има складова база. Всичко това е държавна собственост, която е строена и държавата е плащала и влагала пари да осигури условия за провеждане на учебна дейност. Всичко това пада под фадромите и багерите”, добави след инцидента доц. Константинов.