Снощи детето е прието в "Пирогов" в кома с голям кръвоизлив в мозъка, а по ръцете, краката, лицето и врата му са установени синини и хематоми, съобщи пред „Фокус” говорителят на болницата Мария Пойразова.
 
На момченцето е направена операция по спешност, за да бъде отстранен кръвоизливът. В момента е в Детска реанимация в тежко състояние. Пойразова уточни, че някои от нараняванията изглеждат по-стари.
 
БНР съобщи, че инцидентът е станал в апартамент в квартал "Зона Б19".
 
Двама души са задържани - двама младежи на по 18 години. Те са били наети от майката да се грижат за малкия Христо. Установено е, че жената е музикантка и през лятото свири на цигулка на пътнически кораби в Скандинавия.  
 
Майката Невена отглеждала детето си сама, родителите й са починали. Съседи разказаха пред БГНЕС, че двамата младежи са започнали да се грижат за момченцето преди три седмици. След първата седмица обаче, никой не бил виждал детето пред блока и смятат, че побоят е започнал още преди дни.
 
Близки до разследването разказаха, че детето е било заливано с вода от тях като наказание, душено и ритано.

Пред екипа на Спешна помощ един от младежите казал, че детето е паднало от леглото си, но според очевидците е бил много смутен и объркан.

Оказало се обаче, че от няколко дни момченцето отказвало да яде, а в понеделник изпаднало в тежко състояние и момчетата извикали съседите за помощ. Те пък се обадили на Спешна помощ и полицията и изнесли детето на ръце.

По неофициална информация младежите се казват Александър и Патрик. Съседка, която се представи като Мария, разказа, че преди за детето много добре се грижела възрастна жена, след това мъж, с който също нямало проблеми. Комшиите подчертаха, че майката плащала много добре на младежите - 1200 лв. на месец.

Заподозрените за тежкото престъпление са задържани. Ще се изясняват причините за тежкия побой, довел до опасност за живота на детето, заявиха от МВР.
По-късно от прокуратурата съобщиха, че още днес двамата задържани ще бъдат привлечени като обвиняеми за опит за убийство на малолетно дете. Ще им бъде наложен 72-часов арест, след което съдът ще реши дали да им наложи постоянна мярка за задържане.

Днес майката се върна в България. "Искам само да видя детето си", казала тя на разследващите.

Преди няколко дни Невена звъняла на свои съседи, разтревожена, че гледачите на детето й не вдигат телефона. Комшиите отишли в апартамента, но всичко било нормално и детето не изглеждало малтретирано. После то разговаряло переодично с майка си чрез Viber и Skype.