При проби са открити слоеве от пясък, запечатан с тиня. Те са взети по време на експедиция по проблемите на древните брегови линии на Черно море и условията за човешко присъствие с кораба на Института по океанология "Академик", съобщи  проф. Уилям Раян от Колумбийския университет, цитиран от БТА.

Според него внезапното нахлуване на солена вода е симптом за катастрофа в Черно море. Ученият обясни, че при нахлуването на солените води в Черно море, което тогава е било с нулева соленост, е настъпила изключителна промяна на обкръжаващата среда, което по думите му "е екокатастрофа".

Според учените в миналото е имало рязка смяна на фауната в Черноморския басейн. Раян допълни, че след последния ледников период в Черно, Аралско и Каспийско море са се отичали водите от ледниците.

По време на експедицията, която е финансирана от Фонда за научни изследвания, са взети ядки от 27 сондажа за изследване на строежа и състава на черноморските утайки и определянето на тяхната възраст.

Проф. Петко Димитров от Института по океанология коментира, че според  учените преди около 8000 г. по старата брегова линия на Черно море са живели хора.