15-членната комисия към Министерството на културата, която решава на кого да бъде отпусната пожизнена държавна награда за заслуги към нацията, не е класирала актьора на последната проведена сесия.

Това стана ясно от изявление на нейния председател Иван Попйорданов в личния му профил във „Фейсбук”, публикувано по повод разпространено открито писмо на големия български актьор, в което той пита председателя на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов дали ще получи персонална пенсия приживе.

Иван Попйорданов, председателят на независимата комисия, която избира кандидатите за пожизнените награди, се засегна и написа днес в личния си профил във Facebook следното:

„Съгласно утвърдените правила и наредбата за предоставяне на държавни парични награди за лица с особени заслуги към държавата и нацията, при взимане на решения на поредната сесия на комисията към Министерството на културата, която се състои от 15 члена - представители на различни творчески съюзи и гилдии, се гласува тайно за всеки кандидат. Както председателят, така и останалите членове имат право на един глас. Председателят има чисто административни функции, а протокола от заседанията се утвърждава от министъра на културата Боил Банов. Недопустимо - от страна на некласиралият се в поредната сесия - Филип Трифонов, да изразява лична неприязън и груби нападки към председателят на комисията, човек, който не се е запознал с правилата на комисията и процедурата по избор, но който претендира, че е част от интелектуалния елит на нацията. Написаното писмо от Филип Трифонов показва липсата на елементарно възпитание и култура на общуване! Недопустимо! С уважение, Иван Попйорданов.

Въпросът, който Филип Трифонов поставя в писмо си до Рашидов, е дали ще бъде одобрен за персонална пенсия, или е по-вероятно да спечели от тотото, с числата "1, 2, 3, 4, 5 и 6".

"Въпросът, който ме вълнува, е имам ли право като артист "без псевдоним“ (като сътрудник на ДС - бел. ред.) да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие!", пише Трифонов в писмото, публикувано на страницата му във "Фейсбук".

Отвореното писмо на 70-годишния актьор до Вежди Рашидов е подписано с думите: "Филип Трифонов (луд за пенсия)".

За 70-годишнината си Филип Трифонов получи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" огърлие през 2017 г.

Пожизнените награди са 700 лв. на месец за изключителни заслуги към държавата и нацията. Инициативата е от 2013 г., когато Рашидов беше министър на културата.

„Дълбоко се надявам, че на следващата сесия Филип Трифонов ще получи. Има много предложения от творческите съюзи, стотици писма за стотици хора, за съжаление, средствата са ограничени”, заяви Вежди Рашидов пред bTV.

Миналата седмица парламентът гласува по 700 лв. месечна пенсия за заслуги за Поппандов, Ал. Милчева и още 3-ма творци.