Актьорът Филип Трифонов остана без пенсия за заслуги

Актьорът Филип Трифонов, познат от поколения българи от култовите филми „Момчето си отива” и "Оркестър без име", не е одобрен за пожизнена пенсия за заслуги.

Обратно в новината

Коментари - Актьорът Филип Трифонов остана без пенсия за заслуги | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви са тия пожизнени награди? Интелектуалците ненавиждаха оня строй. Всички ние скачахме и манифестирахме, а те бяха лицето на промяната. Искахме всеки да получава , което си е изработил. никакви заслужили пенсии, привилегии и т.н Артисти, певци, поети сега реват. Не може малкото работещи хора да работят до памперси, за мизерна пенсия и никакви привилегии и да поддържат огромната администрация, полиция, военни, заслужили творци, които се роят като мухи. Това е толкова нагло и грозно. Дори е обидно да се коментира. Никой не им е виновен на любимците, че си живеят кралски и не мислят за старините си. Никой не им е длъжен.

Престъпно е да се дават пожизнени награди на хора като Филип Трифонов. Един обикновен актьор - не лош, но в никакъв случай не и забележителен, да не говорим за велик! Пожизнени пенсии може да има, но само ако те се дават на единици, на хора, които наистина имат големи постижения в областта на науката и изкуството. От живите актьори в момента такава пенсия заслужават трима души - Васил Михайлов, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова.

Ти кога си роден умнико? Гледал ли си нещо с Филип?И що не вървиш намайната!Разбирач недоправен

Абсолютно си прав !

Тези привилегии и заслуги на артисти и певци ги намирам за излключително неуместни и неморални спрямо останалите хора. Просто са вършили работата си - какво толкова? Нима в останалите професии не е така?

Другите трима толкова ли са безлики, че не изписвате имената им и освен че са "други трима творци" имат ли имена със или без?

Нащите артисти ,спортисти и певци не се научиха как да си харчат големите хонорари. Когато им плащат те ги харчат за удоволствия а когато остареят и паднат на земята при нас им се вижда труден живота, защото не са се научили да ценят парите.

СТИГА РЕВАХТЕ, СТИГА СЕ ОПЛАКВАХТЕ! Лекар с 42 години трудов стаж с две отгледани деца и болести, за които нарочно не иска да получава пенсия по болест е с 400лв. пенсия. Хиляди пациенти са преминали през ръцете му. Когато вие получавахте хонорарите си от филмите, които харесвахме, лекарят вземаше 160 лв.заплата.

Докторке при заплата 160 лева , пенсия от 400 лева, каква е тази далавера?

Luna0102

Заплатата се променя. Човека ти казва че през определен период заплатата на лекаря е била 160 лева. По времето на демокрацията може да имал частна практика и да се е самоосигурявал- това което "заслужилите" ни просяци не са правили, въпреки многото пари които са минали през ръцете им.

Когато тези артисти вземаха хонорар за един месец равняващ се на едногодишна заплата на трудещ се всичко беше ОК.Живота беше песен.Но идват старините и тогава започват оплакванията.

"За 70-годишнината си Филип Трифонов получи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век" огърлие през 2017 г."

Всеки път ,стане ли дума за пенсии на тоя или оня се сещам за баснята за мравката и щуреца. Жестока басня, но е истина Нищо лично към артистите ,пък и не само към тях ,ами и към всички, които и сега изкарват добри пари,не се осигуряват в пълния размер на това що получават ,тъй като има пролуки в осигурителната система и въобще не се замислят че идват и стари години. Да не се лъжем-артистите си живееха нашироко , нито завиждам,нито злобея, ама като са пропускали да се осигуряват върху реалните си доходи, сега за какво плачат? Това поведение не е достойно.

Това за баснята за мравката и щуреца е добре си се сетил, но не забравяй и че имахме едни златни момичета, които след Олимпиадата в Бразилия които ГИ пенсионираха с пожизнена пенсия от 3 000 лева, дали това е за стаж и навършване на пенсионна възраст?

Luna0102

Няма ли някой да ги осъди за дискриминация? От какъв зор дават на артисти, а не дават на миньори, чистачи и т.н? С какво труда на артиста е по-заслужил от на другите? Цял живот пей сърце, никаква отговорност, хонорари за каквито простосмъртният българин можеше само да мечтае и на всичкото отгоре не са си осигурили старините. Освен това те не са без пенсия, ама искат да продължават да живеят на широко. Кръстницата на родителите ми беше мед. сестра, като се пенсионира и бяха изчислили пенсията под минималната и и дадоха няколко лева горница за да взема минималната. Тя как живее с тези пари и по-незаслужила ли е от един артист?

на края на статията има светлосин линк, който отвежда към първата статия и може да се прочете кои персони са получили пенсии и награди миналата година, но някой от тях са спорни като творци, освен че това раздаване не е правилно

Нищо лично,ама, след като сте изброили два филма с участието на този толкова талантлив актьор,за какви пожизнени заслуги говорим. ОК, в тези филми играе добре,ама, определено,не блести с някакъв несравним талант. Тогава,следва ли на всеки,снимал се в една главна роля и една-две,като статист,да се раздават пожизнени пенсии,защото са завършили актьорско майсторство

Уикипедия - Филип Трифонов

Е, и? Има 10-на филма след 1989 г. - какво е направил с хонорарите си?! Или са били мижави като играта му?

И с кой от филмите в Уикипедия си го запомнил...или,колко от тях си гледал и продължават да се въртят? Все пак,има актьори,които играят в два-три театъра,представление,след представление,вечер след вечер....дори няма да визирам Стоянка Мутафова,това е друга вселена,та,ако беше толкоз надарен,поне щеше да е търсен

СТРАХОТНА КАРИЕРА, припомних си и филма"Адио Рио" с Ваня Цветкова.

СЪВСЕМ ОТДЕЛЕН ВЪПРОС Е ДАЛИ ИЗОБЩО ЗАСЛУЖАВАТ ТАКИВА ПЕНСИИ, НО ТУКА СТАВА ВЪПРОС ЗА ТОВА ЧЕ ИМА ДВОЕН СТАНДАРТ КАКТО ЗА ВСИЧКО ДРУГО в нашата държава трябва някой да поощрява и народни пари да раздава без той самия да заслужава

Когато ние простите работници вземахме по 200 лв. заплата, те вземаха по 2000лв. хонорари на някакво участие и не мислеха, че идва пенсия. А иначе е средняк като артист.

така е защото те не са прости както сам си отбелязал

какви са хонорарите за участие в такива комисии

да поощряват послушници, а да наказват личности

Драги сънародници, отърсете се от миналото и неуместната носталгия по него (ако искате да имате бъдеще), отърсете се и от настоящето, защото то ви обрича още повече. Живеете все едно България е самотен остров във вселената и няма никой друг наоколо. Просто не е за вярване...

Сега много от "творците" учстват във всякакви реклами,скечове и всичко от което могат да вземат не малък хонорар.След 10 години ще плачат за пенсия.Помнете ми думата.

Не знам кой е този Попйорданов но на мен неговото писмо ми звучи некоректно, но знам кой е Филип Трифонов, който изигра блестящо главните роли в "Момчено си отива" и "Не си отивай".Мисля че неговото писмо е правилно и го поздравявам.

Иван Попйорданов е бил вербуван през 1975 година като секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Попов", като е снет от отчет през 1983 година. Докога ДС ще решава кой е заслужил?

Нерде Ямбул, нерде Стамбул!

Стандартът наистина е двоен, но в друга посока, глупако! Изиграл две роли (което можеха да направят поне други 20-30 не по-зле) и давай - почит и мангизи до живот! С него сме почти набори, аз имам 20 години трудов стаж след 1989 и съотв. съм плащал осигуровки - той след тия две "супер" роли кому го е крепил, та няма пенсия?! Де Ниро, Дъстин Хофман и пр. - и те на една пенсия се надяват, горките!

не става въпрос само за пари и се въздърждай от простотии

Артистите и спортистите в БГ живеят още във времето на социализма.

Уж искахме капитализъм и тоталитарния соц е най-тъпото нещо, ама нещата от тогава които ни устройват не бързаме да ги махаме вече 28 г.

Какви заслуги има тоя в сравнение с човек, бъхтил 40 години тежка индустриална работа?

ех кога ще се разделим с това комунистическо наследство...

loyola

Вижте, става дума за хора, които са били на хонорари (на граждански договор) и не са си внасяли осигуровките и са си живели нашироко. Сега се оказва, че сме им длъжни защото са си живели весело и безгрижно.

КАКВИ СА МУ ТОЧНО ЗАСЛУГИТЕ КЪМ ДЪРЖАВАТА, ЧЕ ДА ПОЛУЧАВА 600-700 ЛВ ДЪРЖАВНА ПЕНСИЯ ?? ВЯРНО ЧЕ КОМИСИЯТА НА ПОПЙОРДАНОВ ГИ РАЗДАВА КАТО ПОЧЕРПКИ НА ПОСЛУШНИ!

не пие, не пуши, не се дрогира, не ходди по чужди жени, не е донасял на бившата ДС и на настоящата НСС... ами... няма... "заслуги"...

СИ ПРАВ ! ИСТОРИЯТА С ТИЯ ПАРИЦИ Е ЖАЛКА !!! ДА НЕ ОТВАРЯМ ДУМА ЗА ПОПЙОРДАНОВ!

Какви толкова заслуги има Трифонов?Една известна роля, направена на гърба на Невена Коканова.

не си прав Филип Трифонов е личност, помня го от зората на демокрацията затова не го обича администрацията

Е,то бива,бива,ама чак толкоз не.Какво е направил този актьор толкова за държавата,че не се сещам.Ама явно е ревал по-малко от Павел Попандов.С какво е повече от хилядите лекари,учители,миньори? Само не знам как не се е сетил да напише за изгорелите архиви,ама явно разбраха,че ние не ядем доматите с колците.Нека каже колко осигуровки е внесъл,колко стаж има,или тогава беше добре,ама сега хайде спасете ме,че спя с шубата.Да не стане като един друг артист/Бог да го прости/,на който пенсията от 700 лв. не му стигала за храна на кучето.Спрете се вече,културни дейци,че не ми изглеждате толкова културни.

... филип... трифонов или киркоров - изберете сами с кого да се гордеете повече?..

С феодалните старци на БАН, на които гласуваха по 3500лв на месец пожизнена рента. Понеже са много заслужили далавераджии.

Един "прост" работник с 40 г. стаж взема 250-300 лв., а културните и спортни дейци пожизнен бонус 700 лв. Без да разсъждаваме за осигуровки, награди, хонорари, премии, халтура- това е несправедливо и неморално.

не съм съгласна с тези измислени "пожизнени награди", които им дават правото да получават,нещо което не са заслужили, пенсията се отпуска на база трудов стаж и осигуровки и като нямат налице тези показатели, ще получават толкова,колкото им се полага, аз съм с 42г.тр.стаж и имам пенсия 270лв. винаги съм се осигурявала, не е нормално да получават тези пари на гърба на тези,които сме работили, а номерът с изгорелите архиви на певците въобще не минава, длъжни са били да се осигуряват, а не да правят купони за хиляди лв. и после да ги награждават със звание "полковник" и да вземат пенсия от 700лв.,нека всяка категория труд да бъде уважена и справедливо определена според осигуровките, а не според привилегиите от доносничество и т.н.,прав е актьора поради двойният аршин на държавата,срамно и обидно е да работиш честно и други да получават парите ти,това е чиста проба кражба от нас иминистърта не трябва да раздава нашите пари по този начин, той не е НОИ в държавата

Ами не мисля, че Филип Трифонов има особени заслуги към България. Общо взето има много по-заслужили, които не са получили такава пенсия. Ако го сравним с големите актьори от неговото време, той стои доста по-ниско. Къде е Невена Коканова, Васил Михайлов, Калоянчев, Парцалев, Стоянка Мутафова и т.н. да не изброявам още, къде е Филип Трифонов? Да не говорим за просташкия тон на откритото му писмо? Ами те, които са си талантливи още играят в трупите на частни и държавни театри и нямат нужда от тая пожизнена пенсия за да се издържат. За справка - Мутафова, Татяна Лолова, Калоянчев игра в театъра почти до последно.

тонът му никак не е просташки на фона на разпределеното,което е изработено от други, истината не винаги е удобна, а доносничеството е най-долното,което е трябвало да се случва и сега се възнаграждава, това не е лош тон и той не е по-лош от другите

Да са живи и здрави творците в изкуството! Но да попитам: Когато получаваха големите хонорари, внесоха ли си осигуровки? Не! Повечето дори и данъци не са внесли. Взимат парите и си траят. Купуват си имоти на престижни места, купуват си нови коли... И след време се оплакват, че нямат пари за старини. Ами да продават имотите... И само за информация: Вероятността да се паднат числата 1,2,3,4,5,6 от тотото е точно такава, каквато е да се падне произволна друга комбинация. А за повторното изтегляне на една комбинация - това вече се е случвало. Замислете се каква е била вероятността да те блъсне пияният Максим Ставийски? Ще кажете - нищожна! Прави сте! Но за двама души вероятността се е оказала 100%

Пенсията се изработва Хонорарите не се облагаха с данъци Създаваше се някакъв елит, който робуваше на Правешкия Цар Сега явно агентите на ДС си воюват за привилегиите

КАКВО ЗНАЧИ ЗАСЛУГИ?????? ХОДИЛИ СА НА РАБОТА И СИ ВЪРШИЛИ РАБОТАТА- ДА НЕ БИ ДА СА ИМАЛИ 100 ГОДИНИ СТАЖ??? МОИТЕ БЛИЗКИ ИМАТ ЕДИНИЯ 45Г. А ДРУГИЯТ 46Г. СТАЖ ТЕ КАКВИ ЗАСЛУГИ ИМАТ????? С КАКВО ПОВЕЧЕ СА РАБОТИЛИ ТЕЗИ СЪС ЗАСЛУГИТЕ?????

Няма пари за болници, училища, музеи, но има пари за тези хрантутници, нали бюджета на това министерство е от нашите данъци.... дано не ги получават дълго

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

копи-пейста на тая безсмислица под всяка тема или просто толкоз ти е акъла...колкото на грухтящо прасе като ника ти.

не получих пенсия за заслуги, както и още 1 млн други като мен и Филип. Айде, по-кротко с тези заслуги.

Филип Трифонов е прекия наследник в театъра на Тодор Колев. Той е над всякаква пенсия и оценки на мижитурки. Него никога няма да го стигнат много по- известни и богати актьори. Няма нужда да ги моли и пита за нищо.

Тоя интелектуалец какво направи през демократизма? За 30 лета един филм като хората не са направили.

Артистите заедно с пусателите бяха галениците на режима. Какво да кажем повече? Само като се сетя за Джагаров и ми се повръща! На всички ако им отпуснат пенсия... Боже, ще те бяха цяла пасмина, половината набедени за артисти, но всички продажни! А най-набедения е вашия идол Ламбо!

Като служител на ДС е обявен бившият зам.-министър на културата Иван Попйорданов, който е заемал тази длъжност в периода 9 април - 31 декември 1992г. Пойорданов е заемал и поста генерален директор на БНТ в периода 19 януари 13 ноември 1998 г. Той е бил вербуван през 1975 година като секретен сътрудник с псевдонима Попов", като е снет от отчет през 1983 година

Сам си отговорил на въпроса-ако беше доносник или комунист щеше да получаваш

A актьорът Васил Михайлов получава ли такава пенсия? Струва ми се , че Филип Трифонов не беше от най-известните актьори.

... а павката!..

Дайте му . То сега вече филмово то изкуство е като мизерията у нас.

Всички възрастни хора са със заслуги за България, трудили са се, строили са я, комунистите си приссоиха труда им, ксто приватизираха държавата, а заслугите на атристите, музикантите и циркаджиите не са по големи за да получават персонални пенсии, както и на президентите, състезателките по художествена гимнастика и АБПФК.

Ами той ванко си има млада булка , може пък на нея да и дотрябват паричките пък за тва си е спестил пенсията за нея ,, Филип това че филмите му колкото и да ги въртиш, колкото и стари да са всинаги са интересни.Стискаме ти палци Фил,

А, Иван Попйорданов, какъв председател на Комисия към Министерство на културата е, като е на около 8О. Не трябва ли , и той отдавна да е пенсионер ???

Уважаеми г-н Рашидов, Да спечеля шестица от тото с комбинацията 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. По теория на вероятностите и повторно да спечеля със същата комбинация е нормално като очакване. Както е нормално, според теория на конспирацията, да ме отхвърли комисия за "персонална пенсия" в Министерство на културата. Въпреки, че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява съшито с червени конци "театрално позорище" ( приемем ли червения цвят за символ на конспирацията). Координирана група когато работи тайно за събития неморални е "конспирация". За вероятния председател на тайнствената комисия в Министерството научаваме, че ДС псевдонимът му напомнял за поговорката огледал се Илия пак в тияЧе пръв си хвърлил партийната книжка след 1989 година и бил "театрал" по професия. Но за уникалния състав на "театралната" трупа, оторизирана да решава кой, кой е в българското кино в Уикипедия нищо не пише ( както в сайта на Министерството). Пренебрегвайки художествените критерии на Председателя на Съюза на Българските Кинематографисти, ръководените от цивилния театрал комисионери, нито броят приходи от филми като Преброяване на дивите зайци, Момчето си отива, Оркестър без име и десетки други, нито отчитат и наградите към тях! Като единствен жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино (Изпит и Момчето си отива) е нормално да бъда, да не кажа "отсвирен" от сънародници вероятно с псевдоними на цветя като Евкалипт, Минзухар или Смрадлика. Въпросът който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист без псевдоним, да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако да, Ви моля за съдействие ! До тогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта тука нема С уважение : Филип Трифонов (луд за пенсия)

На тоз пък ДС му виновна

България не са ли пенсионирани? Че няма ли си всеки българин пенсия?

пенсиите са им малки като на всички останали българи, и искат още 700 лева ако може. някои ги получават.