Джок Полфрийман има пасаван от Австралийското посолство в Атина. Това е временен паспорт със срок. Джок няма право да остане у нас. Той няма право да стъпва в България в следващите 5 години и това е според присъдата. Той седи у нас в момента, но не по негово желание. Това сподели пред Нова тв пастор Иводор Ковачев, който служи в Софийския централен затвор от 22 години.

"Аз не мога да говоря за присъдата, но мога да кажа какво се е случвало с него през тези 12 години. Той работи през цялото време. Аз имам опит. Аз работя извън затвора с хора, които са убивали, има и човек с две убийства, има такива, занимавали се с наркотрафик. Тези хора са създали семейства. При тях има промяна. Те живеят нов живот", добави пастор Иводор Ковачев.

Веднага щом получи документите си за самоличност, Джок Полфрийман ще може да напусне пределите на България без никакъв проблем. Това обясни пред Нова тв Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Сотир Цацаров вече поиска Върховния касационен съд да спре условното освобождаване на австралиеца. В закона обаче нямало определен срок за произнасянето на съда.

"Напълно възможна е хипотезата лицето да получи документи за самоличност и да напусне пределите на България ", обясни говорителят на главния прокурор.

"Ако се възобнови това производство, ако се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще е налице основание отново да бъде задържан. Ако е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за до изтърпяване на наказанието", заяви Арнаудова.

По думите ѝ прокуратурата е реагирала максимално бързо в рамките на закона.

Tричленка на Апелативния съд-София - с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, пусна на свобода австралиеца Джок Полфийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов на 19 септември. Това стана, след като апелативните съдии разгледаха жалба срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин.

Преди няколко месеца Полфийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на българския студент Андрей Монов, обяви гладна стачка в затвора, защото управата там и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, обяви тогава австралийската ABC.

Австралиецът излежа 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Престъплението бе извършено на пл. "Света Неделя" в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.