Продължава апостолическото посещение на папа Франциск в България. Тази сутрин Светият отец ще посети бежанския център "Враждебна" в София.

След това папа Франциск ще отпътува за град Раковски, където в 11.15 часа ще отслужи Света литургия с първо причастие за 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. След това папа Франциск ще произнесе проповед. На площада пред църквата се очаква да има около 2000 души.

Папа Франциск ще бъде посрещнат на автогарата в квартал "Генерал Николаево" в Раковски от кмета Павел Гуджеров. В 10:30 часа той ще потегли с папамобила, приветстван по пътя си от множеството, към църквата "Пресвето сърце Исусово". Дворът на храма е изпъстрен с десетки детски рисунки в чест на неговото посещение, а вътре ще го чакат, облечени в бяло децаta, които ще получат първо причастие. С тях ще са и родителите им.

На площада пред храма са монтирани видеостени, на които присъстващите -поклоници, родители и гости на града ще могат да гледат на живо службата и първото причастие.

В 15.30 часа Светият отец ще се срещне с част от католическата общност в църквата в Раковски, където ще произнесе реч.

Посещението на папа Франциск у нас ще продължи със събитието за мир на площад "Независимост" от 18.15 часа в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената ще има маслиново дърво и рози - символ на България.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/, който е наричан "българският папа". Затова в официалното лого на апостолическото пътуване на папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и "Мир на земята" - на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана.

Предвижда се на 7 май сутринта премиерът Бойко Борисов да изпрати папа Франциск, който ще отпътува за Северна Македония.

Папа Франциск беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато папа Франциск говори за социалната справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че "погазването на достойнството на човека е сериозен грях".