Отменят се полетите на авиокомпания "България Еър" FB 571/2 по линията София - Тел Авив - София, планирани за 12 октомври, съобщиха от пресцентъра на авиокомпанията. Причината е ескалацията на напрежението около развитието на военния конфликт на територията на Израел.

Отмяната на полетите е свързана с най-високото ниво на риск за обстановката в Близкия Изток, което дават специалистите по сигурност, както и с оглед на засилените мерки за безопасност във въздушното пространство над Израел. Показателна за сериозността на ситуацията е и реакцията на над 25 европейски и международни авиокомпании, които също са отменили своите полети до и от международното летище в Тел Авив през следващите дни, се казва още в съобщението.

Екипът на "България Еър" поднася извинения на засегнатите пасажери, като ги уверява, че приоритет на авиокомпанията остават сигурността и здравето на всички хора на борда, както и тяхното удобно и безопасно пътуване. Националният превозвач поставя на първо място сигурността на всички свои пътници, пилотите и кабинния екипаж на самолетите при изпълнението на полетите.

През цялото време от началото на конфликта "България Еър" продължава да търси правилните варианти за изпълнение на редовната си линия, гарантиращи безопасен превоз на българите зад граница и чуждите граждани, желаещи да напуснат страната, допълват от авиокомпанията.

С грижа и отношение към засегнатите пътници "България Еър" предлага безплатна промяна по всички закупени билети за пътуване до или от Тел Авив до края на октомври, като новоиздадените билети трябва да бъдат в рамките на една година.

За актуална информация може да се следи официалният сайт на авиокомпанията, както и профилите ѝ в социалните мрежи.

По-рано днес от Министерството на външните работи (МВнР) обявиха, че препоръчват на българските граждани да не пътуват до Израел. За момента няма планиран полет, който българската държава да изпрати специално за извеждане на български граждани от Израел, посочиха от министерството. В тази връзка, съветваме сънародниците ни, които искат да напуснат страната, да потърсят възможност да направят това чрез търговските полети, които продължават да оперират от летище Бен Гурион до различни точки в Европа, в т.ч. България, допълниха от МВнР.