От днес седмокласниците ще получават служебните си бележки с резултатите от националните външни оценявания от училищата, в които се обучават, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От 20 до 26 юни седмокласниците ще подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените, средните училища и в профилираните гимназии.

Кандидатстването и тази година след седми клас ще бъде чрез електронната система на МОН или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първото класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.

Балообразуването за отделните училища е различно и се формира от резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика, както и от приравнените в точки оценки от свидетелството за основно образование по предмети, определени от съответните училища.

Списъците с приетите на първо класиране седмокласници ще бъдат обявени до 3 юли. Записването на учениците в новите им училища или подаването на заявления за участие във второто класиране е в периода 4-6 юли, информират от МОН.

"Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно и добре обмислено. Подредбата на училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили, професии и специалности на конкретните училища", съветва началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева седмокласниците и техните родители. Тя допълва, че медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстването в паралелки с професия или специалност.

Тази година резултатите от изпитите по БЕЛ са по-слаби от миналата година, за разлика от изпита по математика. През 2018 г. на първия модул по БЕЛ отличните оценки в седми клас са 1559, а през 2017 г. "шестиците" са били 3304. Отличните оценки в първия модул по математика са 6285, а през миналата година са били 3857. През тази година и по БЕЛ и по математика има повече добри и много добри оценки.

Вчера от МОН обявиха резултатите от държавният зрелостен изпит и станаха известни 10-те училища с най-високи резултати, което може да послужи на седмокласниците да се ориентират при подредбата им на желаните от тях училища за прием.

С най-висок среден успех на матурата по български език и литература /БЕЛ/ имат учениците 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,62. На второ място е 164-та Испанска езикова гимназия в София със среден успех на своите зрелостници - 5,61, а на трето място е Езиковата гимназия "Пловдив" в Пловдив - с 5,58. Останалите училища в Топ 10 са 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София, Американския колеж в София, Софийската математическа гимназия, Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, Първа езикова гимназия във Варна, ППМГ "Акад. Н. Обрешков" във Бургас и Първа английска езикова гимназия в София с 5,47.