С най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ от 21 май тази година са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,62. Това каза при представянето на резултатите днес от матурите в 12-и клас Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката, предаде БТА.

Тя отбеляза, че и през миналата година Немската гимназия в София отново е била на първо място на изпита по БЕЛ.

В класацията за десетте училища с най-висок резултат на матурата по БЕЛ не участват училища с под 20 зрелостници.

На второ място в класацията е 164-та Испанска езикова гимназия в София със среден успех на своите зрелостници - 5,61, а на трето място е Езиковата гимназия "Пловдив" в Пловдив - с 5,58.

На четвърто място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София със среден успех на учениците в 12-и клас 5,55. Зрелостниците от Американския колеж в София са постигнали същия успех на матурата по БЕЛ.

След тях са учениците от Софийската математическа гимназия с успех 5,52, следвани от зрелостниците от Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. На осмо място е Първа езикова гимназия във Варна, чиито зрелостници имат 5,50 среден успех на матурата по български език и литература. На девето място е ППМГ "Акад. Н. Обрешков" във Бургас със среден успех по БЕЛ 5,49, а на десетото място е Първа английска езикова гимназия в София с 5,47.

От тази класация две са новите училища, които се появяват за първи път със своите високи резултати на матурата по БЕЛ и това са Първа езикова гимназия от Варна и ППМГ "Акад. Н. Обрешков" в Бургас, която е профилирана математическа гимназия, обясни Евгения Костадинова.

Тя съобщи, че на втората матура по 13 предмета по избор на учениците и през тази година на първо място сред десетте училища с най-високи резултати е Американският колеж в София - със среден успех 5,93. Сред тези десет училища сега има четири, които се появяват за първи път с високите си резултати на втората матура. Две от тях са частни училища - ЧЕГ "Проф. Иван Апостолов" от София, на второ място с успех 584, и ЧЕСУ "Дорис Тенеди" от София, което е на десето място с 5,73. Другите две нови училища в класацията са ППМГ "Акад. Н. Обешков" в Бургас, на осмо място и с 5,77 среден успех, както и АЕГ "Гео Милев" в Бургас, която е на девето място с 5,74.

Експертът от МОН Александър Трингов съобщи, че 3,1 процента от общо 51 088 зрелостници, които са се явили на матурата по БЕЛ, на 41-та задача за създаването на аргументативен текст, не са направили това, а само са преписали стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, чийто текст е бил пред тях. Нямаме логичен отговор защо зрелостниците преписват художествения текст или го преразказват, след като нямат такава задача. Тези зрелостници са получили 0 точки, каза Трингов.

Той отбеляза, че през тази година повече зрелостници са писали есе по стихотворението "Вяра" (41-ва задача), а в предходните години повече ученици са пишели интерпретативно съчинение.