Към 18 часа в сряда,12 февруари, служителите на пътна полиция са проверили с газ анализатори 60 моторни превозни средства. От тях един автомобил не е отговарял на техническите изисквания и е спрян от движение до отстраняване на техническата неизправност, съгласно Закона за движение по пътищата. Това съобщиха от МВР.

От днес представители на Столична община, съвместно със служители на отдел "Пътна полиция" при СДВР започнаха масови проверки на моторни превозни средства с мобилни газ анализатори.

Самата инспекция продължава около 30 секунди, а газ анализаторите са нови и калибровани, преди започване на работа с тях. Проверява се техническото състояние на автомобилите - дизел, бензин и годините на автомобилите", съобщи по-рано по БНТ старши инспектор от столичната пътна полиция Христо Петров.

Екипите на Столичен инспекторат на свой ред проверяват за непочистена ходова част на тежкотоварни автомобили и замърсяване на пътното платно. На четири камиона днес са съставени актове за непочистена ходова част, а от началото на годината са съставени 14 акта.

Инспекцията се извършва по разпореждане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Намерението е по улиците да не се движат автомобили с техническа неизправност, които замърсяват въздуха. Уредите показват дали отработените газове отговарят на стандартите за конкретния автомобил. Ако отчетеният резултат е извън определените норми, превозното средство ще бъде спирано от движение до отстраняване на неизправността, предупреди ст. инспектор Христо Петров, цитиран в съобщението на МВР.

Проверките продължават, се казва в заключение на съобщението.