Панагюрското златно съкровище, което беше задържано в Дубай, вече е освободено. Преди час екип на Националния исторически музей го е придружил до българския павилион, където ще бъде изложено.

Организаторите са внесли гаранция и са подписали декларация, че ще бъде върнато обратно в България след Експо 2020 в Дубай, предаде БНТ.

Казусът с репликите на Панагюрското златно съкровище се появи вчера след публикация на сайта Bird за задържане на репликите на златното съкровище. По-късно от Министерството на икономиката обясниха, че организацията на българския щанд на Експо 2020 се изпълнявала от консорциум "България ЕКСПО 2020" и отговорността носели те. От НИМ също излязоха с позиция, че задържани предмети няма.

Всъщност репликите на Панагюрското златно съкровище престояха в транзитната зона под митнически контрол в Дубай  заради стандартна процедура за оформяне на временен внос и обезпечение от 40 хил. долара при евентуалните митнически и данъчни вземания.

От МИЕ заявиха, че тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите била оставена за последните дни преди заминаването, посочиха от МИЕ и подчертаха, че ще търсят отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности.

От консорциум "България ЕКСПО 2020" пък обясниха, че репликите на златното съкровище трябвало да минат стандартна процедура за временен внос в Дубай след пристигането им и това отнемало няколко дни, а обезпечението от 40 хил. долара трябвало да го плати държавата.