На летището в Дубай не е било задържано копие на Панагюрското златно съкровище. Това заявиха от Националният исторически музей и Министерството на културата относно появилата се информация, че има задържани и разпитани членове на българска делегация заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българската палата на ЕКСПО 2020.

"Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на "ЕКСПО 2020" са изцяло фалшиви", заявяват Министерството на културата и Националният исторически музей в официално съобщение и подчертават, че имат коректно сключен договор с Министерството на икономиката за показването на копие от съкровището в Дубай.

От Министерството на икономиката също излязоха с позиция. Те посочват, че отговорността за пренасянето на предметите е на фирмата изпълнител.

Във връзка с разпространената информация относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви информираме следното:

Лицата не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020, пишат от МИ.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД "България ЕКСПО 2020" , за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020".

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.