Валентин Илиев, организатор на полета с хеликоптер, прелетял опасно ниско над плаж "Градина", каза пред БНТ, че каскадата е била извършена от професионалисти, а висящите хора от летателното средства били каскадьори. 

Те били вързани по специален начин с харнеси, "така че от безопасна гледна точка сме се погрижили за всичко", категоричен е Илиев. 

Фалшивите 100-доларови банкноти с лика на Тодор Живков пък били биоразградими, а идеята била рекламна кампания за предстоящо събитие.

"Тези листчета са от биоразградима хартия, която особено като се намокри, много бързо се ускорява процесът по разграждане. Лицето на Тодор Живков е на банкнотата, защото прави препратка към мястото на събитието, неговата бивша резиденция", обяснява Валентин Илиев. 

"Хеликоптерът, който бе избран, беше доста малък и сравнително с лека товароспособност и въздушната му струя е доста по-лека от нормален хеликоптер. Реално той не е вдигал никакъв пясък и е било доста приятно за хората, които са тук", заяви още организаторът. 

След назначената проверка той и авиационният оператор могат да останат без лицензи. Утре предстои среща на транспортния министър с ръководството на дирекцията за въздушно-гражданска авиация за изясняване на случая. По думите на министър Георги Гвоздейков пред bTV "цената може да е отстраняването на директора". 

"Дължат ми се доста обяснения от ръководителя на компетентния орган и извършителя на полета. Ще търся мерки за предотвратяването на подобни случаи", подчерта министърът в предаването "Защо, господин министър".

Хеликоптерът прелетя над плаж "Градина" около 5:20 ч. сутринта на Джулай Морнинг, докато хиляди посрещаха първия юлски изгрев. 

Яна Парушева, която е станала очевидец, разказа: "Всички, както си стояхме спокойно на плажа и гледахме изгрева, изведнъж просто се чу туптенето от хеликоптера. По едно време летя доста близко до хората. Не бих казала, че е било небезопасно за нас. Но може би доста хора се израдваха на факта колко близко прелетя".