Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков разпореди да бъде направена пълна проверка на хеликоптер и неговия оператор заради извършен полет на 1 юли над плаж "Градина", съобщиха от пресцентъра на министерството.

От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят предмети по плажа, съобщават от транспортното министерство.

По информация на очевидци полетът е извършен на 1 юли около 05:20 часа.

Съгласно изискванията летателното средство трябва да лети на минимум 1000 фута или 300 метра над земята или сградите, което в този случай е видно, че не е спазено. Друго нарушение е свързано с това, че е забранено изхвърляне на предмети от борда на летателното средство, добавя БТА.

Първоначалната проверка на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" показва, че пилотът е Веселин Стоянов, а за конкретния полет няма издадено разрешение. По-късно в същия ден пилотът е информирал за полет от Приморско до Балчик, но за ранния полет не е дал никаква информация.

По данни на bTV от хеликоптера са били пускани фалшиви доларови банкноти с лика на Тодор Живков. Едновременно с това са били хвърляни и други предмети.

Снимка: Лора Стаматис, bTV

Предстои да бъде извършена обстойна проверка и ако бъдат установени нарушения, ще се разгледа отнемането на лиценза на пилота и на авиационния оператор.