Инфаркт и инсулт вместо отслабване са възможните последици от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в съмнително кратки срокове, сочи разследване на bTV.

Фитнес инструктор, известен в социалните мрежи и в лайфстайл средите, търгува с добавката, без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество.

Тя може да бъде поръчана от личния сайт на инструктора Ричард Величков, който твърди, че е официален вносител на продукта в България.

След интереса на екипа на телевизията по темата, сайтът му за здравословен начин на живот вече е деактивиран. На шишенцето на препарата пише само, че производител е "Липовон Мексико".

 За дистрибутор и вносител няма абсолютно никаква информация, което, разбира се, е незаконно и дори само заради това продуктът няма право да е на българския пазар.

"Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката "Липовон" за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико", казва самият Ричард Величков.

В търговския регистър обаче няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви във "Фейсбук" и "Инстаграм" страницата му, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

Снимка:bTV

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българския "Липовон" са създадени на една и съща дата преди 10 години. На адреса на фирмата, която се представя за вносител в българският сайт на "Липовон" се оказва магазин за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта и поръчва от 5 различни сайта.

"За първи път на една от опаковките на поръчания продукт имаме посочен разпространител- Фирмата "Виджони комерс". Ако направите бърза проверка в търговския регистър ще видите, че тази фирма изобщо не съществува", разказва Жечев.

Според официалната българска страница на добавката тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

"При анализа на хранителната добавка "Липовон" е установено, че се съдържа лекарствено вещество сибутрамин, което крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, инфаркти", разкрива д-р Румяна Йорданова, началник отдел в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Въздействията от лекарството понякога идват и непосредствено след прием. Не е необходимо да минат години, а всичко може да стане в рамките на 1-2 седмици.

Миро поръчва вълшебното хапче от Ричард Величков. Страничните ефекти не закъсняват.

"Почна да ми става лошо - падаше ми кръвното, нямах сила. Много се изпотявах. Почна да ми става все едно потъвам в земята", разказва той.

Не можахме да се свържем по никакъв начин с мистър "София 2018" Ричард Величков. Не отговори на поканите ни за интервю нито по телефон, нито онлайн. Но изтри "ЮТуб" канала си, "Инстаграм" страницата си, както и мексиканският и българският сайт на хранителната добавка, съобщават още от bTV.