Днес е първият работен ден, в който са в сила ограниченията за пътуване между областните градове, въведено заради разпространението на коронавируса у нас.

На вход-изход на градовете са изградени контролно-пропускателни пунктове. Преминаващите през тях удостоверяват причината за пътуването си със служебна бележка от работодател, медицинско удостоверение или документ за самоличност. Жителите на по-малките населени места трябва да имат основателни причини, за да посещават областните центрове и да докажат това пред контролните органи.

Вижте снимки >>

Всеки, който иска да напусне или да влезе в София, трябва да има попълнен от работодател документ, удостоверяващ причината за пътуването или попълнена декларация, която може да бъде изтеглена от сайта на вътрешното министерство. Полицаи искат, освен декларации, и лични документи.

Сутринта на изхода на София при Драгичево беше разположено КПП, поради което се образува опашка от автомобили. В момента там се проверяват вече единствено автомобилите, които влизат в Перник и не са с пернишки регистрационни номера, предаде БНТ.

В първия работен ден на КПП по пътя София - Перник, независимо от валящия сняг, полицаите щателно проверяваха документите(служебни бележки от работодател) на водачите В първия работен ден на КПП по пътя София - Перник, независимо от валящия сняг, полицаите щателно проверяваха документите(служебни бележки от работодател) на водачите

Снимка: БТА

На КПП на входа на София между Волуяк и Костинброд се образуваха колони от автомобили, защото пътят се използва от голяма част от жителите на Костинброд и околните населени места, които работят в столицата, предаде bTV.

По-слаб бе трафикът на входа на София край село Владая към 8 часа тази сутрин, видя Булфото.

Слаб е трафикът на входа на София край село Владая към 8 часа тази сутрин. Липсва и КПП, където да се извършва проверка на влизащите и излизащите моторни-превозни средства. Въпреки час-пик за идващите на работа в столицата при нормални обстоятелства, броят не леките автомобили е минимален

Снимка: Булфото

Пропусквателните пунктове за София са следните: по пътя от Калотина за столицата при Божурище, по пътя за Перник при КПП-то на Владая, на АМ "Тракия" в посока Бургас КПП-то е при разклона за Лозен, а за София - при Верила. На АМ "Струма" полицейски постове има в посока Благоевград при първия тунел, а на АМ "Хемус" - при пътен възел Яна.

На КПП по пътя София - Перник, независимо от валящия сняг, полицаите щателно проверяваха документите (служебни бележки от работодател) на водачите В първия работен ден на КПП по пътя София - Перник, независимо от валящия сняг, полицаите щателно проверяваха документите(служебни бележки от работодател) на водачите

Снимка: БТА

По пътя между Своге и София полицейските патрули са преди Нови Искър, а по пътя от Самоков за София - при караулката на Горубляне на изхода на София и при вилна зона "Мечката". Между София и Бистрица и Белчински бани полицейски патрул има при вилна зона "Ярема", а по пътя от София до Петрохан - между Волуяк и Костинброд.

Опашки по контролно-пропускателните пунктове в Пловдив тази сутрин започнаха да се образуват малко след 7.30 часа, когато работещите в офиси и предприятия извън града потеглиха с автомобилите си за работа. На някои от пунктовете е натоварено и в обратната посока, защото много от живеещите в близките населени места работят в града.

13 са КПП-та, като проверките от полицейските екипи са извършват в двете посоки. На изхода на "Голямоконарско шосе", откъдето се отива към Северната индустриална зона и към магистрала "Тракия" колоната започваше още от булевард "България". Иначе преминаването става за една-две минути, като се извърши проверката.

Пловдивчани посрещат спокойно новото ограничение: "Това са нормални мерки за това положение, което е в момента. Няма как, трябва просто да бъдем търпеливи и така - служебна бележка имам, издадена от фирмата, в която работя". "Нормален е режимът, щом има проблеми". "Има нужда от малко ред". "Имам договор и сега ще ми издадат този документ", казаха шофьори пред БНР.

Повечето от преминаващите през пунктовете и работещи в предприятията извън Пловдив обясняваха, че днес очакват да получат служебни бележки от работодателите си. Срокът е до 17 часа днес.

Опашка пред КПП в Пловдив

Снимка: БНР

Осем са КПП-тата в Пазарджик, които обхващат всички изходи на града. Разяснено е на междуселищния градски транспорт, че пътници през разрешително ще бъдат сваляни от автобусите. На КПП-та се раздават и празни бланки за попълване на разрешителните за пътуване извън града.

Гл.инсп. Мирослав Кръстев от Охранителна полиция съобщи, че на територията на община Бургас са били изградени 10 КПП-та, но след жалби от кварталите, те са трансформирани и един пункт вече е изнесен на магистрала "Тракия".

"Няма констатирани груби нарушения тази сутрин. Тези, които нямат адресна регистрация, да си вземат необходимия документ", посъветва гл. инсп. Мирослав Кръстев.

Банско продължава да бъде единствения в страната град под пълна карантина. Хората там приемат ситуацията спокойно. Но всеки ден десетки автомобили с храна и медицински консумативи пристигат в града за доставка. Движението се осъществява нормално.