От вторник, 22 януари, РЗИ-Варна обявява грипна епидемия на територията на област Варна, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Изпратено е предписание за преустановяване на учебните занятия от 22 януари до 29 януари, включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

От вторник, 22 януари, се обявява грипна епидемия и в Софийска област. Учебните занятия се преустановяват за периода 22-27 януари.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции и профилактичните имунизации.

Преди два дни лични лекари алармираха за рязък скок в броя на заболелите и в София.

Грипът започва внезапно, остро, с висока температура и болки в мускулите. Съветът на лекарите е да се вземат на първо време антипиретици - аналгин, парацетамол, за да се свали температурата, или противогрипен препарат. Антибиотиците не лекуват грип, напомнят докторите. Най-добре е да бъде потърсена лекарска помощ.

Междувременно от МОН съобщиха, че пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците. До момента в грипна ваканция са 593 училища в страната. До 22 януари 2019 г. учебни занятия няма да се провеждат в областите Бургас, Стара Загора и Шумен. До 23 януари - в Ямбол, Перник, Пазарджик и Смолян.